Hoppa till huvudinnehåll

Jordbrukare förbereder sig på smygfilmat material

Bild: Yle nötboskap

Jordbrukarna väntar sig att Djurens rätt snart ska publicera filmmaterial från gårdar med nötkreatur. Man kan till och med nämna ett datum, 13 april, då YLE:s program Ajankohtainen kakkonen kommer att behandla temat djurskydd.

- Vi vet inte alls vad man tar upp i programmet, men övriga produktionsinriktningar har ju redan blivit filmade, säger ordförande för ÖSP:s mjölkutskott, Mikael Åsvik.
Från Ajankohtainen Kakkonen bekräftar man att det blir diskussion kring djurskydd med en medlem från Djurens rätt i studion. Men produktionsteamet betonar att man inte känner till några bilder eller blivit erbjudna sådana.

Åsvik är själv benägen att tro att filmningar vid fähusen gjorts redan i höst då spåren inte lämnar lika synliga som under våren. Men Anne Nieminen på Djurens rätt förnekar att filmningar skulle ha ägt rum.
- Inom Djurens rätt utför vi inte filmningar och hittills har inget gjorts som kommit till vår kännedom. Men om våra medlemmar eller andra privatpersoner ger oss filmmaterial publicerar vi det givetvis, säger hon.

Åsvik tycker Nieminens svar är konstigt.
- Jag tycker det är konstigt att ingen tar ansvar för filmerna. Det är ändå medlemmar av Djurens rätt som gör filmningarna och Djurens rätt som publicerar dem. Vi vet alla att det är olgaligt att smyga sig in på andras gårdar.

Åsvik har svårt att säga exakt hur ÖSP eller MTK kommer att reagera på eventuella bilder eftersom man inte vet vad som framkommer på dem. Pälsdjursodlarföreningen valde att publicera namnen på dem som vanskött sig, men om det är konceptet som ÖSP också följer, vet han inte. Men öppenhet är att föredra.
- Vi har funderat på att ha öppet hus så att folk kan bekanta sig med gårdarna och förstå att vanskötsel hör till undantagen. Det är givet att det alltid finns någon som missköter sig, men materialet som Djuren Rätt publicerar är vinklat.


(Av Roger Källman)

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten