Hoppa till huvudinnehåll

Spinalstenos – äldre människors diskbråck

Äldre man med rollator
Äldre man med rollator Bild: Mikael Crawford/Yle kela,folkpensionsanstalten,Rollator,rörelsehämmade,äldre

När risken för diskbråck börjar minska i 50 årsåldern tar risken för spinalstenos vid. I båda fallen handlar det om nerver som kommer i kläm.

Symptom | Konservativ behandling | Operation

Spinalstenos betyder ryggradsförtängning. Vid spinalstenos är ryggradskanalen, genom vilken ryggmärgen går, förträngd till följd av broskbildningar. Förträngningen trycker på ryggmärgen eller nervrötterna och kan förorsaka värk och andra neurologiska symptom.

Spinalstenos är en åldersbetingad förändring som i någon mån ses hos de flesta av oss när vi blir äldre. Det enda vi kan göra för att motarbeta sjukdomen är att försöka hålla ryggens och magens muskler och oss själva i så god kondition som möjligt.

Symptom

Det främsta symptomet på spinalstenos i ländryggen är värk, känselbortfall eller svaghet i ena eller båda benen. Också värk i ländryggen kan förekomma.

Värken förvärras då man böjer sig bakåt och lättar om man böjer sig framåt.

Värken liknar ofta den vid klaudikation (s.k. fönstertittarsjuka, där blodcirkulationen till följd av artärförträngningar är nedsatt). Vid s.k. neurogen klaudikation, som uppträder vid spinalstenos, får patienten ont av att gå och måste emellanåt stanna upp och sätta sig eller böja sig framåt för att lindra värken. I vila brukar dessa patienter ha mindre ont. Att cykla brukar också gå bra.

Värk eller domningar kan också kännas i ischiasnerven och likna den ischiassmärta (som strålar ut över skinkan, ner längs låret och ibland ända ut till tårna) som kan förorsakas av diskbråck. Ischiassymptom till följd av spinalstenos är ofta diffusare än vid diskbråck. Ischiasvärken som uppkommer p.g.a. spinalstenos varierar beroende på patientens ställning, men brukar inte lätta vid vila, utan vara mer eller mindre konstant.

De flesta patienter med lumbal spinalstenos har antingen klaudikationssymptom eller ischiassymptom. En del patienter känner dock av båda besvären.

I sällsynta fall kan spinalstenos leda till ett s.k. cauda equina-syndrom, med domningar i underlivet, avföringsinkontinens och urineringssvårigheter. Får man de symptomen skall man genast söka hjälp, eftersom symptomen blir bestående om förträngningen inte opereras snabbt.

Behandling

De flesta förträngningar i ryggraden utvecklas långsamt och man undviker helst operation så länge patienten står ut med värken, klarar av sitt dagliga liv och klarar av att gå längre sträckor (flera hundra meter).

Den konservativa vården av spinalstenos går främst ut på värkmedicin och fysioterapi. Patienten får hjälp att hitta ställningar som är bra för ryggen, göra tänjningsrörelser och träna upp musklerna.

En stödjande ländryggskorsett som håller ryggen i en lätt framåtböjd ställning kan användas.

Ultraljud, TNS (transkutan nervstimulering, som bl.a. används för att lindra värk vid förlossningar) ger ibland hjälp. I svåra fall kan patienten få epiduralbedövning.

När operation?

Spinalstenos skall omedelbart opereras om den förorsakar cauda equina-syndrom, med domningar i underlivet, avföringsinkontinens och urineringssvårigheter.

En operation blir också aktuell

– om spinalstenosen förorsakar en alltför svår värk som inte blir lättare med hjälp av konservativ vård.

– om den sträcka patienten klarar av att gå krymper till mindre än 200-300 meter eller

– om stenosen förorsakar känselbortfall som förvärras.

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

 • HPV och livmoderhalscancer

  Vet du vad det omdebatterade vaccinet skyddar mot?

  Livmoderhalscancer (cervixcancer) är den vanligaste gynekologiska cancerformen i världen. I Finland är dock livmoderhalscancer relativt ovanlig, till stor del tack vare effektiv screening med s.k. papa-prov. I Finland diagnostiseras mellan 150 och 175 nya fall per år.

 • Mässling

  Mässling är en potentiellt dödlig infektionssjukdom.

  Mässling är en mycket smittsam och potentiellt dödlig infektionssjukdom, som förorsakas av ett paramyxovirus. Idag har de flesta finländare skydd mot sjukdomen, tack vare MPR-vaccinet. Om man är ovaccinerad och misstänker att man har blivit smittad ska man kontakta sin hälsovårdscentral. Det samma gäller barn som bara har fått den första vaccinsprutan. Upp till en vecka efter smittotillfället kan man få vaccin eller antikroppar mot sjukdomen.

 • Stelkramp

  Trots modern sjukvård kan bakterien vara dödlig.

  Stelkramp (tetanus) är en infektionssjukdom som förorsakas av toxiner från bakterien Clostridium tetani. Trots modern sjukhusvård kan sjukdomen ha en dödlig utgång. Det bästa skyddet mot stelkramp är ett vaccin som är i kraft.

 • Laboratorieprov

  Förstå vad dina blodprov betyder.

  B-La? S-T4-V? U-BaktVi? Undrar du också vad förkortningarna på laboratorieblanketterna betyder, vad labbpersonalen har tänkt tömma dig på och vad läkaren har misstänkt när han har kruxat för just de proven? Här under hittar du förklaringar till en del av de förkortningar som förekommer på våra labblanketter.

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa