Hoppa till huvudinnehåll

Tandgnissling (bruxism)

Tandgnissling beror ofta på stress. Bild: YLE/Jyrki Lyytikkä
Tandgnissling beror ofta på stress. Bild: YLE/Jyrki Lyytikkä Bild: YLE/Jyrki Lyytikkä näsa

Kan tandgnissling ge huvudvärk?

Huvudvärk är ett vanligt symptom hos tandgnisslare. Att gnissla tänder under natten eller pressa ihop dem under dagen kan också ge nackvärk, öronvärk, tinnitus, nedsatt hörsel eller en känsla av att öronen går i lås. Ofta är käkmusklerna ömma.

Den vanligaste orsaken till tandgnissling (bruxism) är stress. Ibland kan tandgnisslingen bero på en felställning i tänderna.

Ofta är patienten själv inte medveten om att han gnisslar tänder. Huvudvärk eller andra kännbara symptom behöver heller inte uppkomma förrän efter en tid. En tandläkare kan dock ofta se tecken på att tändernas tuggytor har slitits ner.

Tandgnissling sliter först ner emaljen och därefter det mjukare tandbenet (dentinet). Ytan på tänderna blir så småningom helt slät om problemet inte åtgärdas. Vid behandlingen av gnisslande tänder måste man därför ibland använda kronor eller fyllningar.

Om orsaken till tandgnisslingen är ett snett bett kan detta behöva rättas till.

Tandgnissling sköts med hjälp av en bettskena av mjuk plast som sätts i munnen till natten. Skenan avlastar käkleder och muskler och gör att värken minskar. Samtidigt skyddar den tänderna mot vidare slitage.

Patienter som gnisslar tänder lider ofta också av spänningar i nacke och skuldror. Några besök hos en massör som behandlar musklerna i nacke, skuldror och käke brukar vara bra.

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn