Hoppa till huvudinnehåll

Vad betyder hälsa för dig?

”Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande”. Så definierar Världshälsoorganisationen WHO hälsa och det hör till de kanske mest använda definitionerna på hälsa.

Det låter nästan som en utopi, men hälsa är svårt att definiera. När mår du bra? Ibland kan livet kännas härligt fast du ligger hemma med feber och förkylning för att du är nyförälskad eller för att du har lyckats bra med något. Kan du må bra fast du är sjuk? Kan du må dåligt även om du är frisk?

Grundförutsättningarna för hälsa är fred, trygghet, föda, utkomst, stabila ekonomiska förhållanden, utbildning, social rättvisa och jämställdhet. Det sägs i det s.k. Ottawa-dokumentet som skrevs på vid den första internationella konferensen med temat ”Hur man främjar hälsa” år 1986.

Vilka är dina hälsoresurser - dina vänner, din familj, någon form av träning eller något annat? Vad gör du för att må bra? Njuter du av att gå i skogen, åka snowboard, gå på bio eller ta en sovmorgon?

Kom ihåg att vi är alla värda att må bra och uppleva hälsa.

Nyligen publicerat - X3M