Hoppa till huvudinnehåll

Basaliom (basalcellscancer) – när och hur operera?

Basaliom på kinden
Basaliom på kinden Bild: YLE/Wikimedia commons basaliom

Hur bråttom är det att få ett basaliom opererat? Med hur stor marginal ska tumören tas bort?

Basaliom (basalcellscancer, carcinoma basocellulare) är den snällaste och vanligaste typen av hudcancer.

Basalcellscancer börjar oftast som en ojämn, hudfärgad knöl. Knölen växer efterhand och får ibland en fördjupning i mitten, omgiven av upphöjda kanter. I fördjupningen kan ett sår uppkomma. Såret vätskar, kan blöda och läker inte. ”Ett sår som inte läker normalt” är en vanlig orsak till att man uppsöker läkare.

Basaliom drabbar främst äldre personer och uppkommer ofta i ansiktet. Typiska ställen för basalcellscancer är i närheten av näsa eller ögon. Också andra ställen som under långa tider utsatts för solljus kan drabbas.

I motsats till de flesta andra cancertyper skickar basalcellscancer ytterst sällan metastaser (dottersvulster).

Om basaliomet inte tas bort växer det sig dock allt större. Ju större tumören hinner växa, desto större blir ärret efter operationen. Därför är det skäl att inte vänta alltför länge, också om det jämfört med andra cancerformer sällan är speciellt bråttom.

Tumören skärs bort under lokalbedövning. Vid behov kan en hudtransplantation göras för att täcka det opererade området. Ytliga basaliom kan frysas bort.

Ibland är det svårt att se var gränsen mellan frisk hud och basalcellscancer går. Om cancerceller lämnas kvar fortsätter de att växa och bildar snart en ny tumör. Man försöker därför avlägsna basaliom med en marginal på 5 mm frisk hud. Ibland kan det behövas en operation till, om patologen vid undersökningen av den borttagna tumören drar slutsatsen att inte alla cancerceller har fåtts bort.
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn

Nyligen publicerat - Hälsa