Hoppa till huvudinnehåll

Kortisonsalva – hur länge kan man använda?

Hur försiktig ska man vara med kortisonsalvor?

Den största risken med kortisonsalvor är att de gör huden tunn och blodkärlen i huden sköra. Vid normal användning upptas kortisonet i salvor inte i någon större mängd i kroppen.

Kortisonets effekt på huden beror på hudens tjocklek, på hur länge salvan används och på hur stark kortisonsalvan är. Kortisonsalvor finns i fyra olika styrkor, där grupp 1 är den svagaste och grupp 4 den starkaste. Till grupp 1 hör t.ex. den hydrocortisonsalva som finns att köpa utan recept.

Ibland är man tvungen att använda också starkare salvor under en längre tid. Kortisonsalva kan, beroende på styrka, användas 2-4 veckor, ibland t.o.m. längre. Efter det borde man dock sträva till att göra ett uppehåll i behandlingen. Om huden får en chans att återhämta sig återfår den sin elasticitet och tjocklek. Om behandlingen pågår för länge utan pauser kommer huden till en punkt där den inte längre kan repa sig utan förändringarna blir bestående.

En grov tumregel är att hålla en lika lång paus som behandlingen pågått, t.ex. två veckor med salva och två veckor utan.

Milda salvor, som hydrocortison, kan användas också på barn, men gärna under läkaruppsikt och i kortare kurer. Ju mindre barnet är desto försiktigare ska man vara.

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn

Nyligen publicerat - Hälsa