Hoppa till huvudinnehåll

Hjärtinfarkt – symptom på

Bild: Yle/Miiku Lehtelä
Det typiska symptomet vid en hjärtinfarkt är kramande smärta, som eventuellt strålar ut i armen eller upp i halsen. Bild: Yle/Miiku Lehtelä Bild: Yle score

Vilka är symptomen på hjärtinfarkt? Kardiologen svarar.

112

Ring 112 om du misstänker att du själv eller någon annan har hjärtinfarkt.
Också ovanligare symptom, som illamående eller andnöd kan vara symptom på en infarkt, speciellt hos äldre personer.


Symptomen vid en hjärtinfarkt kommer då en propp täpper till ett kranskärl, så att den del av hjärtmuskeln som kärlet försörjer blir utan syre. Blir syrebristen (iskemin) långvarig dör hjärtmuskelceller.

Det typiska symptomet på hjärtinfarkt är en svår bröstsmärta, som inte ger med sig inom 20 minuter.

Smärtan upplevs ofta som kramande eller tryckande och känns över ett större område. Smärtan kan också stråla ut i axlarna och armarna samt halsen och käken. Den kan också kännas i ryggen eller buken.

Smärtan är ofta svår och ihållande och förblir likadan oberoende av kroppsställning och andning.

Den sjuka blir ofta blek och kallsvettig och har ofta ångest och andnöd. I samband med en hjärtinfarkt kan också förekomma illamående eller uppkastningar.

Det är dock inte alltid som en hjärtinfarkt beter sig som ovan. Hos i synnerhet äldre personer och diabetiker kan den typiska smärtan saknas helt. Symptomen på en infarkt kan då istället vara andnöd, kallsvettning, illamående, yrsel eller svimning.

Kvinnor och män kan uppleva smärtan vid en infarkt på olika sätt. Hos män är smärtan oftare lokaliserad till bröstkorgen och eventuellt axel och arm. Hos kvinnor förekommer smärtan, förutom i bröstet, oftare än hos män också i halsen, käken eller tänderna.

Om man misstänker att man själv eller någon annan har drabbats av hjärtinfarkt skall man ringa 112. Under inga omständigheter skall man själv börja köra till sjukhuset med infarktsymptom, eftersom tillståndet plötsligt kan förvärras.

Finlands hjärtförbund

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn

Nyligen publicerat - Hälsa