Hoppa till huvudinnehåll

Telemark

Telemarkentusiasten Maja Kronqvist visar Sebu grundprinciperna i telemarkåkning. Sebu är van snowboardåkare. Det är en fördel, säger Maja. Då man svänger med snowboarden för man över kroppsvikten på främre delen av brädan, precis som i telemark där man för tyngden på framskidan.


Telemark är en teknik för utförsåkning. Tekniken utvecklades i Norge på 1800-talet. Karakteristiskt för telemark är att man åker med fri häl.

Då man åker telemark måste man komma ihåg att niga och hålla dalskidan inåt (=den skida som är närmast dalen), säger Maja. Genast man svängt ska man skjuta fram dalskidan. Då är det viktigt att skidan pressas inåt. I telemark svänger man alltid på dalskidan, vilket kan kännas ovant för den som är van med slalom.

Då man ska svänga sätter man alltså fram dalskidan och lättar lite på bergskidans häl. Samtidigt trycker man upp höften lite mot bergsidan.

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård