Hoppa till huvudinnehåll

Näsblod (epistaxis) hos barn

Näsblod kan vara skrämmande om man är liten. Färsök lugna barnet
Näsblod kan vara skrämmande om man är liten. Färsök lugna barnet Bild: ©iStockphoto.com/solodogs näsblod

4-årig pojke har ofta näsblod och blöder då länge och mycket. Hans mamma undrar om det är farligt och hur man ska få slut på blödandet. Barnlälaren svarar:

Förstahjälp | Eventuella undersökningar

Barn har ofta näsblod i samband med infektioner, då slemhinnorna i näsan är irriterade. Barn råkar också oftare än vuxna ut för slag och krockar som gör att näsan börjar blöda.

Vissa mediciner kan öka benägenheten.

Ibland är ett främmande föremål som barnet stoppat in i näsan orsaken till upprepade näsblödningar hos småbarn. I de fallen ska naturligtvis föremålet hittas och plockas bort.

Förstahjälp

Oftast klarar man av blödningen utan läkarhjälp. De flesta blödningar kommer från näsans främre delar. Genom att klämma åt det blödande kärlet får man blodet att levra sig och blödningen att upphöra.

När näsan blöder:

1. Försök lugna och trösta barnet. Att gråta förvärrar blödningen.

2. Låt barnet sitta lätt framåtlutat, så att blodet inte rinner ner i svalget. Blod som hamnar i magsäcken gör lätt att man börjar må illa och kastar upp.

3. Försök få barnet att snyta ut eventuellt blodkoagel ur den blödande näsborren.

4. Kläm med tumme och pekfinger åt runt näsans mjuka delar, strax nedanom näsbenet. Håll om näsan i minst 5 minuter, utan att släppa på greppet.

5. Nedkylning av nacken och eventuellt näsan eller munhålan har använts. Kylan tros sammandra blodkärlen och minska blödningen. Effekten har i studier visat sig vara anspråkslös och behandlingen kan medföra illamående och är generellt sätt inte att rekommendera.

6. Om blödningen inte slutat efter 5 minuter: Låt barnet igen snyta ut blod och blodkoagel . Sätt sedan in en bomullstuss i näsborren och fortsätt att klämma om näsan ytterligare 15 minuter.

Om bomullstussen doppas i olja lossnar den lättare utan att riva upp nya sår. På apoteket finns speciella gelatinsvampar (t.ex Spongostan) som efter en stund löser upp sig nästan helt utan att fastna.

7. Ta barnet till en läkare om näsan efter 15 minuter fortfarande blöder. Låt barnet sitta lätt framåtlutad under färden.

Hos en del barn är det ofta samma blodkärl, i näsans främre del, som gång på gång går sönder. I de fallen kan kärlet brännas fast (genom t.ex. lapisbehandling) så att nya blödningar från samma ställe inte kan uppstå. Ingreppet är medicinskt sett litet och enkelt, men för barnet kan det kännas jobbigt att sitta stilla och göra lite ont. Om man vill utföra ingreppet borde barnet helst tas till läkaren medan blödningen pågår och blödningsstället är lättare att identifiera.

Ofta beror dock näsblödningen inte på ett speciellt kärl som är skört, utan på att slemhinnan är allmänt irriterad. Om barnet har benägenhet att få näsblod vid förkylningar är det bra att lära det att inte snyta sig häftigt, utan försiktigt torka bort snuvan. Att peta sig i näsan är inte heller speciellt bra.

Torra och irriterade slemhinnor kan hållas mjuka med hjälp av A-vitamindroppar.

Om barnet blöder mycket och ofta

Näsblod ser ofta värre ut än det är. Om barnet blött mycket eller har näsblod ofta kan det vara skäl att kontrollera blodbilden hos barnet.

Näsblödningar som inte vill sluta kan i sällsynta fall bero på en störning i blodets koagulationsförmåga eller vara tecken på en allmänsjukdom. Om näsblödningarna brukar pågå längre än en halvtimme, om det finns blödarsjuka i släkten, om barnet har blött ovanligt mycket vid något tidigare medicinskt ingrepp eller om det ofta får blåmärken på ovanliga ställen (normala ställen är framtill på smalbenet hos lekande barn) borde man kontrollera att blodets koagulationsförmåga är normal. Om barnets allmäntillstånd verkar nedsatt (barnet inte verkar friskt) är det likaså skäl att uppsöka läkare.

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

 • HPV och livmoderhalscancer

  Vet du vad det omdebatterade vaccinet skyddar mot?

  Livmoderhalscancer (cervixcancer) är den vanligaste gynekologiska cancerformen i världen. I Finland är dock livmoderhalscancer relativt ovanlig, till stor del tack vare effektiv screening med s.k. papa-prov. I Finland diagnostiseras mellan 150 och 175 nya fall per år.

 • Mässling

  Mässling är en potentiellt dödlig infektionssjukdom.

  Mässling är en mycket smittsam och potentiellt dödlig infektionssjukdom, som förorsakas av ett paramyxovirus. Idag har de flesta finländare skydd mot sjukdomen, tack vare MPR-vaccinet. Om man är ovaccinerad och misstänker att man har blivit smittad ska man kontakta sin hälsovårdscentral. Det samma gäller barn som bara har fått den första vaccinsprutan. Upp till en vecka efter smittotillfället kan man få vaccin eller antikroppar mot sjukdomen.

 • Stelkramp

  Trots modern sjukvård kan bakterien vara dödlig.

  Stelkramp (tetanus) är en infektionssjukdom som förorsakas av toxiner från bakterien Clostridium tetani. Trots modern sjukhusvård kan sjukdomen ha en dödlig utgång. Det bästa skyddet mot stelkramp är ett vaccin som är i kraft.

 • Laboratorieprov

  Förstå vad dina blodprov betyder.

  B-La? S-T4-V? U-BaktVi? Undrar du också vad förkortningarna på laboratorieblanketterna betyder, vad labbpersonalen har tänkt tömma dig på och vad läkaren har misstänkt när han har kruxat för just de proven? Här under hittar du förklaringar till en del av de förkortningar som förekommer på våra labblanketter.

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa