Hoppa till huvudinnehåll

Alkoholtest på råttor och människor

Hurudan är alkoholkonsumtionen i Finland? Och hur påverkar alkoholen oss? 1964 får vi se hur både människor och råttor undersöks. Men 1983 ifrågasätter man att det alltid är Alko som utför alkoholforskning.

Trots att alkoholen bevisligen har farliga följder fortsätter medborgarna att dricka. Och allt yngre personer börjar dricka. Carl Gustaf von Willebrand tar itu med frågan om alkoholen på många fronter.

Doktor Kettil Bruun är en alkoholforskare som undersöker alkoholkonsumtionen sociologiskt. Man gör gallupar och frågar ungdomar hur de dricker. Konsumtionen av alkohol bland nordiska ungdomar och tonåringar är ganska likadan.

Doktor Bruun gör också gruppundersökningar på små dryckesgrupper, som får dricka i forskningssyfte. Tvillingar används också för att se om alkoholism är ärftlig eller beror på miljöfaktorer. En stor dator registrerar och för in information på hålkort.

Också möss och råttor används i alkoholforskningen. Doktor Ole Forsander, chef för forskningslaboratoriet vid Alko, berättar om undersökningarna. Vita råttor är lämpliga, de får många ungar, och har enhetliga egenskaper. Alkoholforskarna leder vatten och alkohol i rör till burarna. Råttorna är ställda inför ett fritt val, säger von Willebrand.

Forskarna undersöker hur mycket råttorna dricker, och gör sedan ett genetiskt schema. Om råttföräldrarna dricker mycket dricker också ungarna det. Man undersöker också vad som händer om råttorna injiceras t.ex. insulin. Djur som tål mycket fett dricker mycket alkohol.

Doktor Herman Wallgren undersöker hur berusade råttorna är med labyrinter och sluttande plan som kartläggs. Man undersöker också hur råttorna beter sig när de druckit alkohol. Till det använder man lådor för betingning, där man ger elektriska stötar och inplanterar ångest i råttorna när råttan är hungrig och vill äta. Om råttan druckit alkohol kan de utstå mera ångest.

Råttornas alkoholkonsumtion kan dock inte överföras till människornas. Men ett gemensamt mål har dessa olika typers forskning: att hitta en alkoholteori och förklara alkoholens roll i samhället.

Men 1983 ifrågasätter man att det alltid är Alko som utför alkoholforskning.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet