Hoppa till huvudinnehåll

Astrid Thors och immigrationspolitiken

Astrid Thors, Svenska folkpartiets riksdagsledamot och Finlands migrations- och Europaminister har varit mycket framme i medierna angående Finlands asyl- och immigrationspolitik.

Astrid Thors är jur kand och har varit aktiv inom politiken redan länge. 2007 blev hon också migrations- och Europaminister.

Finlands asyl- och invandringspolitik har ofta kritiserats. Åsikterna är delade. Här får vi följa med minister Thors åsikter angående asylfrågor och allmänt om immigrationspolitiken.

I det första klippet får vi höra att enligt Thors baserar sig en del asylbeslut på alltför snäv tolkning av utlänningslagen. Det är ändå möjligtvis på väg mot det bättre berättar Thors.

I det andra klippet får vi se en intervju med Thors. I Spotlight diskuteras bland annat att Finland årligen tar emot en viss kvot med flyktingar, men klarar inte av att erbjuda dem en ordentlig plats i samhället.

Det tredje klippet handlar om en person som avvisades från Finland till Somaliland. Vi får höra Thors kommentarer angående avvisningen.

I det sista klippet får vi höra att myndigheterna vill minska antalet ogrundade asylansökanden, för att snabba upp processen för övriga asylansökanden. Till ogrundade ansökningar räknas bland annat människor som redan sökt asyl i ett annat EU land.

Diskussionen omkring asyl- och immigrationsfrågorna har framförallt under början av 2010 ökat. Åsikterna har delats och blivit mer tillspetsade. Då grundades också en grupp på Facebook, som ganska rakt hotade Thors liv.

Text: Tommi Lahtinen

Finland genom historien

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Ge oss sexualupplysning!

  "Jag var 14 år när jag blev gravid."

  "Jag var 14 år när jag blev gravid, jag hade aldrig hört talas om preventivmedel." Så säger en anonym kvinna 1968.

 • Att vara en ogift ung mamma på ett mödrahem

  Vad gör man om man märker att man väntar barn 1980?

  Den månatliga skräcken för att vara gravid har inte försvunnit trots p-pillren. Och vad gör man om man märker att man väntar barn 1980? Om man inte har bostad, man eller jobb? För vissa kan Ensikoti vara en hjälp i nöden.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

Nyligen publicerat - Arkivet