Hoppa till huvudinnehåll

Astrid Thors och immigrationspolitiken

Astrid Thors, Svenska folkpartiets riksdagsledamot och Finlands migrations- och Europaminister har varit mycket framme i medierna angående Finlands asyl- och immigrationspolitik.

Astrid Thors är jur kand och har varit aktiv inom politiken redan länge. 2007 blev hon också migrations- och Europaminister.

Finlands asyl- och invandringspolitik har ofta kritiserats. Åsikterna är delade. Här får vi följa med minister Thors åsikter angående asylfrågor och allmänt om immigrationspolitiken.

I det första klippet får vi höra att enligt Thors baserar sig en del asylbeslut på alltför snäv tolkning av utlänningslagen. Det är ändå möjligtvis på väg mot det bättre berättar Thors.

I det andra klippet får vi se en intervju med Thors. I Spotlight diskuteras bland annat att Finland årligen tar emot en viss kvot med flyktingar, men klarar inte av att erbjuda dem en ordentlig plats i samhället.

Det tredje klippet handlar om en person som avvisades från Finland till Somaliland. Vi får höra Thors kommentarer angående avvisningen.

I det sista klippet får vi höra att myndigheterna vill minska antalet ogrundade asylansökanden, för att snabba upp processen för övriga asylansökanden. Till ogrundade ansökningar räknas bland annat människor som redan sökt asyl i ett annat EU land.

Diskussionen omkring asyl- och immigrationsfrågorna har framförallt under början av 2010 ökat. Åsikterna har delats och blivit mer tillspetsade. Då grundades också en grupp på Facebook, som ganska rakt hotade Thors liv.

Text: Tommi Lahtinen

Finland genom historien

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet