Hoppa till huvudinnehåll

Fotvård

Fotvård
Fotvård Bild: Svenska Yle/Strömsö strömsö

De flesta av oss kunde nog vara lite snällare mot våra fötter. Fötterna är ju så att säga vår grund i tillvaron, och de behöver pysslas om ofta för att hålla livet ut. Fotpyssel behöver inte vara någon stor affär, det kan räcka med ett fotbad och en skön salva. Får man dessutom tag på en bra massagekotte blir fötterna riktigt lyckliga.
-Alexandra -

Fotsalva

Fotbad
Det här behöver du:

- 52 g bivax
- 15 g sheasmör
- 1,5 dl olivolja
- 1,5 dl solrosolja
- 1 msk honung
- 40 dr eterisk olja pepparmyntaSheasmör

1. Smula bivaxet fint i en bunke av värmetåligt glas eller rostfritt stål.

2. Tillsätt sheasmöret.Olivoljan hälls i
3. Sätt bunken i ett vattenbad på spisen. Låt stå tills fettet har smält helt.

4. Tillsätt olivolja och solrosolja.

5. Låt alltihop smälta helt.Rör om ordentlig
6. Lyft ur bunken ur vattenbadet och rör och rör med en visp tills salvan börjar stelna. Ha tålamod – det tar längre tid än man tror.Tillsätt honung
7. Tillsätt honungen.

8. Droppa i pepparmyntsoljan.Häll upp på burk
9. Rör om och häll upp på burk.

Se också:
Fotbad med rosmarin och citron

ATT DISKA SALVREDSKAP GÅR TILL SÅ HÄR:
1. Torka av bunke och redskap med hushållspapper.
2. Gnid in med diskmedel.
3. Torka av igen med hushållspapper.
4. Skölj i hett vatten.

Massagekottar

Kottmassage
Helt vanliga gran- och tallkottar är perfekta för massage. Särskilt grankottarna kan om de är helt utslagna bli som en minispikmatta. Det sticks lite till en början, men när man väl har vant sig är kottar himmelriket för trötta fötter, stela nackar och kalla händer.

Lägg en kotte på en matta och rulla den försiktigt under foten. Eller rulla kotten mot trötta och spända muskler. Mot kalla händer rullar man helt enkelt bara en kotte mellan handflatorna så får man snabbt upp värmen.

Alexandra och Anne njuter

Läs också

Nyligen publicerat - Alexandras örtagård

 • Strömsös bästa ekologiska kosmetika – här hittar du alla tips

  Recept på allt från deodorant till shampo.

  Vill du ha bättre koll på vad du smörjer in dig och tvättar dig med har vi samlat våra bästa kosmetiska recept här. Du hittar allt från hårtvätt till deodorant där största delen av ingredienserna är sånt du hittar i ditt skafferi eller i naturen. En bonus är att du kan minska plastavfallet lite.

 • Håll dig varm med örter

  Fryser du ? Så här håller du dig varm.

  Det är inte lätt att vara en person som är frusen av sig. Vissa behöver helt enkelt yllelångkalsonger och mössa fram till midsommar. Men det finns många örter som hjälper dig att hålla värmen.

 • Groblad - naturens eget plåster

  Bra också för bistick.

  Naturens bästa plåster heter groblad och växer i gräsmattor, på stigar och småvägar. På sommaren är det lätt att gå ut och plocka ett plåster i gräsmattan, men till vintern fryser man in blad eller gör en tinktur.

 • Vaxa ben med socker och citron

  Benvaxning med det du har i köket.

  Att ta bort kroppsbehåring med varmt vax är en gammal och effektiv metod. Här har vi gjort ett recept med socker.

 • Vandrarens survivalkit

  Inget kan förta vandringslusten så som en för tung packning. Och ändå är det ju så mycket saker man behöver ute på turen.

 • Fjällträdgården i Jokkmokk

  I Jokkmokk finns en fjällbotanisk trädgård som är något alldeles extra. Den drivs av Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum, och på en hektar har man lyckats klämma ihop hela fjällvärlden.

 • Liniment

  Det är lätt hänt att man sträcker sig eller överanstränger sig under träning. Då är det skönt med ett kylande liniment.

 • Fröpåsar

  Höst och skördetid är en perfekt tid att samla in frön, så man har något att så nästa sommar. Jag plockar frön från både trädgårdsväxter och vilda växter, och de vilda läkeväxtfröna strör jag ut på ställen där jag tycker att det skulle passa med lite johannesört eller kamomill.

 • Rosenlassi

  Dryck som svalkar på inom- och utombords

  Lassi är en svalkande yoghurtdryck som är vanlig i Indien, och jag gjorde en variant som också hjälper mot solbränna. Jag brukar tänka att allt jag smörjer på kroppen ska innehålla så naturliga saker att det går att äta.

 • Tvål med havssand

  Jag har en vän som är smed och alltid svart om händerna. Han bad mig göra en tvål som man blir extra ren av, så jag gjorde en med havssand.

 • Örtkudde

  En god nattsömn är inte alla förunnad. Och de flesta har väl varit med om att ligga och vrida sig i sängen en natt medan man funderar på något problem.

 • Kärleksmagi

  Magiska knep för att väcka någons kärlek eller ta reda på om ens egen kärlek är besvarad är något som har funnits i alla tider. I dag är det böcker med dejtingtips som gäller, snarare än kärleksamuletter, men kanske det ändå ligger något i de gamla knepen.