Hoppa till huvudinnehåll

Scouter i Svenskfinland

I Finland har scoutverksamheten pågått sedan 1910. För många är scouting ett livslångt projekt. Här får vi stifta bekantskap med scouter i alla åldrar som brinner för scoutingen.

Doris Stockmann och en patrull från scoutkåren Spanarna gästar Stoff 1984.

Scouterna utför en uppgift som deras ledare ger dem och scoutledaren berättar om kårens verksamhet. Doris Stockmann berättar om den internationella scoutorganisation som hon är aktiv i.

I Söndagsöppet 1985 diskuteras scouting och dess fördelar. Scouter och scoutledare intervjuas. Vi får även följa med på scoutmöten och på en hajk ut i skogen. Några myter gällande scouter och scouting spelas upp och bevisas vara felaktiga.

De tre gästerna i studion representanterar lite liknande organisationer, verksamheterna och uniformerna jämförs med den traditionella scoutingen.

1980 hade Lovisa Svenska Boyscouter funnits i 70 år. Rundradions Doris Gabrielsson intervjuar hederskårchef Gio Grönvall och följer med på en hajk.

Text: Ida Fellman/Karolina Eriksson

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.