Hoppa till huvudinnehåll

Högholmens flamingor

1986 försökte man locka flera besökare till Högholmen genom att förbättra burarna och förhållandena för t.ex. flamingorna. I april 2010 dödades alla djurparkens sexton flamingor av en räv.

Tv-nytt besöker Högholmen 1986 och får se Högholmens nyinköp. Man berättar också att burarna skall förstoras för många av djuren.

Alla Högholmens sexton chileflamingor dödades den 9 april 2010. Chileflamingon tål kyla bra och därför hålls de ute så mycket som möjligt och flamingorna hade därför flyttats ut. På Högholmen uppger man att flamingorna vanligen hålls inomhus under natten. Nu undersöker man varför de befann sig utomhus.

En räv hade gått över isen, hoppat över stängslet till fåglarnas inhägnad och dödat dem. Räven hade betett som i en hönsgård och dödat alla flamingor omkring sig, berättar djurgårdssekreterare Ulla Rosqvist.

Den äldsta flamingon som dödades var 48 år gammal. En av fåglarna kläcktes på Högholmen 1998. Under sina 30 år på Högholmen har Ulla Rosqvist aldrig varit med om att en hel art dödats och på så sätt försvunnit från djurparken. ”Det är klart att det känns tungt

Det är oklart när nya flamingor kan komma till Högholmen. Flamingon är ett flockdjur och därför måste Högholmen köpa minst fem på samma gång. Annars mår inte fåglarna bra.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Ge oss sexualupplysning!

  "Jag var 14 år när jag blev gravid."

  "Jag var 14 år när jag blev gravid, jag hade aldrig hört talas om preventivmedel." Så säger en anonym kvinna 1968.

 • Att vara en ogift ung mamma på ett mödrahem

  Vad gör man om man märker att man väntar barn 1980?

  Den månatliga skräcken för att vara gravid har inte försvunnit trots p-pillren. Och vad gör man om man märker att man väntar barn 1980? Om man inte har bostad, man eller jobb? För vissa kan Ensikoti vara en hjälp i nöden.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

Nyligen publicerat - Arkivet