Hoppa till huvudinnehåll

Vulkanutbrottet på Island kan pågå i flera månader

Askmoln över Nordeuropa
Askmoln över Nordeuropa Bild: Reuters TV askmoln

Vulkanen Eyjafjallajökull hade utbrott senast i början på 1820-talet och då pågick utbrottet i ett och ett halvt år. Utbrottet kan bli långvarigt också den här gången.

Eyjafjallajökull är en av de minst aktiva vulkanerna på Island. Vulkanologen Rikke Pedersen vid Nordvulk (det nordiska vulkanologiska centret) i Reykjavik förklarar att man därför har väldigt litet rätt litet bakgrundsfakta om just den här vulkanen, och att det är svårt att säga hur länge utbrottet kommer att pågå.

Det förra utbrottet pågick i ett och ett halvt år
Eyjafjallajökull har haft utbrott tre eller fyra gånger under de senaste 1 200 åren.

Det senaste utbrottet skedde under åren 1821 och 1823. Då pågick utbrottet - med pauser - i ett och ett halvt år. Därför
väntas utbrottet pågå länge också den här gången.

Enligt Pedersen kan vulkanutbrottet alltså påverka flygtrafiken, åtminstone periodvis, i flera månader eller till och med år.

Vindriktningen har förstås stor betydelse för hur vulkanaskan påverkar flygtrafiken, konstaterar Pedersen. Nordlig vind
påverkar inte flygtrafiken i Europa nämnvärt. Däremot påverkas flygtrafiken från Europa till USA i vilket fall som helst eftersom de flygrutterna går över Island.

Katla får utbrott som följd?

På Island oroar man sig nu för att också vulkanen Katla ska få utbrott. De gånger Eyjafjallajökull fått utbrott har Katla fått utbrott några månader senare, säger Pedersen.

Vulkanologerna kan ändå inte med säkerhet säga att ett utbrott på Katla nu är att vänta eftersom det finns så litet data om Eyjafjallajökull.

Enligt Pedersen är vulkanologerna rätt säkra på att det finns en form av mekanisk förbindelse mellan de två vulkanerna, men man vet inte om den förbindelsen är så stark att ett utbrott på Katla definitivt kommer. Det man vet är att Katla har haft utbrott utan att Eyjafjallajökull har vaknat.

Katla är absolut inget att leka med. Katla är en av de farligaste vulkanerna på Island. Den är mycket större än Eyjafjallajökull och är delvis täckt av en ännu större glaciär. Katla hade sitt senaste större utbrott år 1918.


(Av Maria von Kraemer)

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes