Hoppa till huvudinnehåll

Allergierna ökar i takt med hygienen och luftföroreningarna

Allergier har blivit allt vanligare under de senaste 50 åren. Det finns en del teorier varför det är så, men ingen vet med säkerhet.

Här får vi ta en titt på olika allergier och höra om allergiska människors liv. Vi får också följa med olika allergiforskningar.

Camilla Alfthan berätta om sin svåra pollenallergi 1985. Vi får också följa med forskning omkring pollen. Det frågas bland annat ifall de kringflygande kornen kan vara bärare av föroreningar som ytterligare försvårar situationen för allergikerna.

Då det gäller små barn är allergi ofta besvärligt. 1½ år gamla Johan Hackzell har diagnostiserats med extrem matallergi och astma. Som värst kände man bara till fyra råvaror Jonas kunde äta.

Kan fanatisk renlighet orsaka allergier? Det går den så kallade hygienteorin går ut på. Barn som växer upp på bondgårdar med djurhållning är mindre allergiska än andra barn.

Vad händer då man får en allergisk reaktion? Allergolog Mikael Kuitunen reflekterar över sina erfarenheter.

Många människor är så allergiska att de har svårt att leva ett normalt liv. Som tur har det utvecklas allergimediciner, men de fungerar med en varierande framgång och kan orsaka bland annat trötthet.

Trots att nya mediciner och vacciner utvecklas hela tiden så är frågan om varför allergier har blivit vanligare till en stor del oklar.

Text: Tommi Lahtinen

Hälsa och sjukdom

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Många faror på skolvägen

  Hur tar man sig till skolan?

  Hur tar man sig till skolan; till fots, med cykel, båt eller buss? När nya förorter byggs glömmer man skolbarnen.

 • Sursik skola 1975 – teori och praktik i grundskolan

  Elever och lärare om sin skola.

  På 1970-talet övergick de flesta skolor till att bli grundskolor. Redaktörerna Joan Harms och Birger Thölix besöker Sursik skola i Bennäs, Österbotten för att bekanta sig med teori och praktik i grundskolan.

 • Skolmaten genom flera decennier

  Finland ger skolbarnen varm mat.

  Finland hör till de få länder i världen som bjuder varm mat åt sina skolbarn. Men problem kan uppstå med näringsinnehåll , krångel, för lite eller för mycket mat.

 • En dag i högstadiet 1981

  Hur ser en idealskola och en bra lärare ut?

  Hur ser en idealskola och en bra lärare ut? Och vad gjorde man 1981 för att förbättra trivseln i högstadiet? Gör en tidsresa till högstadierna i Mattliden, Kimito, Tenala, Borgå, Jakobstad och Karleby.

Nyligen publicerat - Arkivet