Hoppa till huvudinnehåll

Försöksdjur och forskning

På 1980-talet började djurrättsrörelser kritisera den behandling t.ex. försöksdjur utsattes för. Forskarna tyckte att kritiken är obefogad.

Kaarina Kivivuori och Tony Rosqvist från Försöksdjurens väl (Koe-eläintensuojelu ry) berättar om de onödiga test djuren utsätts för.

Kaarina Kivivuori anser att alkholforskning på råttor är helt onödigt. Råttorna beter sig inte alls som människor. Dessutom är det inte råttornas problem att människor dricker.

Olika psykologiska test för att se hur djur reagerar är också totalt onödiga, för människan beter sig så annorlunda.

Alkoholforskare Peter Eriksson på Alko tycker kritiken är helt obefogad. "Råttorna mår ju bra, i alla fall när de dricker", säger Peter Eriksson.

Se länken nedan om hur man på 1960-talet använde råttor i alkoholforskningen.

De försök som djur får utstå inom kosmetikindustrin hör dock till de allra plågsammaste. Anita Koivunen har jobbat som djurskötare på en farmakologisk institution. Hon är chockad.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet