Hoppa till huvudinnehåll

Råd och tips kring cykeln

Att cykla är ett snabbt och miljövänligt sätt att ta sig fram. Det finns en del att tänka på kring cyklar och cykling.

Här får vi se några klipp från programmet Cykling från 1997. I klippen behandlas bland annat cykelhjälmar, cykeldäck och hur cyklar tillverkas.

I det första klippet får vi höra vad det lönar sig att tänka på då man köper en ny cykel. ”Det viktigaste är rätt storlek och rätt ändamål”, berättar Krister Rönn.

Då man en gång har skaffat sig en cykel så skall man också skaffa sig en cykelhjälm. I det andra klippet får vi höra mera om hjälmar. Hjälmen skyddar bara då den är fastspänd. Det har visat sig att allt för många, framförallt unga, slarvar med detta.

Det är också viktigt att cykeln har bra däck. I det tredje klippet bekantar vi oss närmare med cykeldäck. ”Det lönar sig att lite försöka beräkna i hurudan terräng man cyklar i”, säger Henrik Enbom.

Det fjärde klippet handlar om cykellås. Det stjäls tusentals cyklar varje år. Vi får höra att ifall man sätter flera tusen mark på en cykel så lönar det sig också att sätta några hundra mark på ett ordentligt lås.

I det femte klippet får vi höra mera om cykelvård. En cykel kan bestå av flera hundra delar. Man kan göra en hel del av vården själv, men ibland kan det vara bra att låta en yrkesman göra jobbet.

I det sista klippet bekantar vi oss med hur cyklar tillverkas. Vi får höra att finländska Tunturi är den enda cykeltillverkaren i hela världen som använder sig av robotiserad plasmasvetsning vilket ger en bättre hållbarhet.

Cyklarna utvecklas förstås hela tiden, men vissa saker ändras inte. Man måste trampa för att komma frammåt och för att cykeln skall hållas i bra skick så behöver den vård.

Text: Tommi Lahtinen

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Ge oss sexualupplysning!

  "Jag var 14 år när jag blev gravid."

  "Jag var 14 år när jag blev gravid, jag hade aldrig hört talas om preventivmedel." Så säger en anonym kvinna 1968.

 • Att vara en ogift ung mamma på ett mödrahem

  Vad gör man om man märker att man väntar barn 1980?

  Den månatliga skräcken för att vara gravid har inte försvunnit trots p-pillren. Och vad gör man om man märker att man väntar barn 1980? Om man inte har bostad, man eller jobb? För vissa kan Ensikoti vara en hjälp i nöden.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

Nyligen publicerat - Arkivet