Hoppa till huvudinnehåll

Cykelfamiljen Wackström

Familjen Wackström från Borgå var inte en helt vanlig familj under 70 och 80-talen. Bröderna Sixten och Patrik var nämligen tävlingscyklister i andra generationen med pappa Ole som tränare.

Informationsruta

Ole Wackström (f. 20.09.1932): Representerade Finland i två olympiska spel Mexiko 1968 och München 1972. Bästa placeringen i de olympiska spelen 16:e i individuell 4 kilometers jaktstart, Mexiko 1968. Vann sammanlagt 29 Finlands mästerskap, av vilka 13 på individuell nivå.

Patrik Wackström (f. 06.09.1958) och Sixten Wackström (f. 02.08.1960): Representerade Finland i två olympiska spel, Moskva 1980 och Los Angeles 1984. Bästa placeringen i de olympiska spelen var för båda en 7:e plats i 100 kilometers lagtempo i Moskva 1980. Båda bröderna vann omkring 10 individuella Finlands mästerskap och var med och vinna ett flertal lagtempon.

Pappa Ole Wackström var en av Finlands bästa cyklister under sin tid. Cykelintresset överfördes till sönerna Patrik och Sixten och de följde pappas fotspår som finska toppcyklister.

Alla tre hade äran att under sina cykelkarriärer representera Finland i de olympiska spelen.

I denna dokumentär från 1978 får vi ta en titt på familjen Wackströms vardag. Vi får följa med pappa Ole som stöder sina söner och vårdar deras cyklar. Mamma Leila som bykar och lagar mat åt sönerna. Och förstås Patrik och Sixten som tränar hårt.

Bröderna tränar från 50 till 150 km per dag. En länk på förmiddagen och en på eftermiddagen. ”Det går nog mycket bra, när det är pappa själv som tränar. Emellanåt är det ju nog lite sådär när han säger att nu ska det faras på länk och med det samma”, säger Patrik.

Både Patrik och Sixten gjorde fina karriärer inom tävlingscykling. De båda vann ett flertal tävlingar bland annat i de nordiska mästerskapen under 1980-talet.

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.