Hoppa till huvudinnehåll

Europeisk vinkultur och finsk storkonsumtion

Europeisk vinkultur leder bara till större alkoholkonsumtion i Finland, menade alkoholforskare 1989.

Alkoholkonsumtionen fortsätter att öka och med den alla alkoholrelaterade sjukdomar berättar man i nyhetsklippet från 1989.

Forskarna tror dessutom att en mera europeisk vinkultur inte alls skulle dra ner alkoholkonsumtionen, tvärtom dricker folk ännu mera i Finland.

Förändringar i dryckesvanorna leder till tilläggskonsumtion, inte ersättande konsumtion, säger alkholforskare Jussi Simpura.

På Alko medger man att det är svårt att stävja spritkonsumtionen. Varken prishöjning eller begränsning i tillgänglighet hjälper. Den allmänna konsumtionsökningen gäller även alkoholen.

Redan 1987 talade man om att finländare dricker sig till alkoholförgiftning t.ex. i december med alla firmajulfester.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet