Hoppa till huvudinnehåll

Muddringsprojekt med publik i Sideby

Kilviken muddras
Kilviken muddras Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik kilviken

Muddringen i Kilviken har blivit ett litet folknöje i Sideby. Folk i byn vallfärdas för att följa med arbetet på första parkett vid Kilens hembygdsgård.

Muddringsarbetet pågår i tre månaders tid och om några veckor börjar man nå slutetappen. Gästhamnen blir cirka 3,7 meter djup, stränderna snyggas upp och simstranden får en ansiktslyftning. I fortsättningen kommer även farleden ut till havs att muddras, men som ett skilt projekt. Trallningsarbetet utförs under vårens lopp. Meningen är att farleden ska få ett officiellt djup på 2,4 meter.

Skifteslagets sekreterare Kurt Gullberg i Sideby säger att muddringen av Kilviken för skifteslagets del går på 30 000 euro. Prislappen är hela 239 000 euro. Övriga finansiärer är närmast EU och ELY-centralen.

Ett folknöje
Sidebyborna Bror Eriksson och Staffan Storteir berättar att grävningen under vattenytan i Sideby är intressant att titta på och konkurrerar klart med tv-apparaten. Arbetet i Kilviken utförs med tre grävmaskiner och två-tre traktorer som transporterar bort ävjan.
Vägen till Kilen är tidvis mycket lerig när massorna transporteras in i skogen förbi hembygdsgården. Mängderna uppgår till 20 000 fastkubikmeter vilket motsvarar 30 000 löskubikmeter, konstaterar Ingmar Norrback som övervakar muddringsarbetet. Senast om ett par år kommer man se hur snyggt det hela har blivit, säger han.

(Av Roger Källman)

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten