Hoppa till huvudinnehåll

Hundens bästa vän

En hund är alltid en ärligare och bättre vän än en människa påstår många av de intervjuade i Peter Berndtsons kusligt gripande dokumentär om hundar och människor.

Irma Huttunen i Kangaslampi sitter omgiven av hundskinn gjorda av hennes älskade hundar. Med tårar i ögonen berättar hon om Luti och alla andra hundar hon har älskat.

Psykolog Anders Hallgren funderar på människans kärlek till sin hund. Hunden är vänskap i en förpackning på fyra ben, kärlek som faktiskt går att köpa.

Veterinär Per Axelson säger att det inte finns någon som inte får en klump i halsen på veterinärstationen om en hund är allvarligt sjuk. Hundarna nuförtiden är överälskade. Per Axelson har träffat läkare som har klarat av små patienter som har dött, men som brister i gråt när de är tvungna att avliva sina hundar.

Margareta Tapiovaara-Momo har en firma med hundrådgivning för hundar med problem. Folk som kommer dit är i nöd och vill hjälpa sina älskade vänner.

Också Riitta Halme berättar om människornas otroliga kärlek till sina hunder. Riitta sköter ett smådjurskrematorium. När hon började med verksamheten tänkt hon att det mest skulle vara fråga om praktiska detaljer; att välja urna, bränna djuren. Men hon får mestadels agera psykolog. Det finns inte en enda människa som inte brutit samman när deras djur satts in i ugnen.

Det ser man också på djurkyrkogården i Helsingfors. Änkan Terttu Tupalas tårar rinner när hon pysslar om sina älsklingars gravar.

Men människans förhållande till hundar har också en annan sida. Vi får se den i ett inslag från vadslagning vid hundslagsmål i Ryssland.

Inklippt i programmet finns kusligt fascinerande bilder av människor som förevisar sina hundar. Sådan matte eller husse, sådan hund. Vi besöker Veterinärstation Mevet AB, Hundrådgivning Cane Felice och Smådjurskrematorium Verna AB.

Mer från programmet

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet