Hoppa till huvudinnehåll

Cykelkultur i Borgå

Borgå har alltid starkt förknippas med cykling. ”Nu stämmer det ju som många säger, att Borgå är cyklingens Mecka i Finland”, säger tävlingscyklist Peter Källberg.

Här får vi ta en titt på Sportmagasinets reportage om cykling från Borgå 1993. Vi får bekanta oss med juniorverksamheten, Borgåloppet och höra vad invånare samt tävlingscyklister har att säga.

I början får vi följa med Akilles juniorverksamhet. Över 300 knattar deltar i juniortävlingarna. Det är ett stort antal jämfört med Finland i genomsnitt. ”Det finns traditioner att bygga på”, berättar före detta toppcyklist Sixten Wackström.

Därefter får vi följa med kvartersloppet i Borgå centrum. Männens startlista omfattar dryga 30 namn. Vi får höra ett flertal intervjuer med både publik och cyklister. ”Vi har varit med i varje tävling”, säger åskådaren Eskil Bärlund. Denhär gången går segern till esten Lauri Aus.

Efter kvartersloppet får vi följa med den 65:e upplagan av Borgåloppet. Nästan alla Finländska landsvägstoppar är med i den 185 km långa landsvägstävlingen. Den här gången går segern till Pasi Hotinen.

Borgå har långa cykeltraditioner och en bra juniorverksamhet. Högst antagligen kommer staden ännu länge att uppskattas som någon typ av cykel-Mecka i Finland.

Text: Tommi Lahtinen

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.