Hoppa till huvudinnehåll

Planer för Kampen och Tölöviken på 1980-talet

Hur skall staden Helsingfors se ut? Varför bygger man så fult och tråkigt? Skall en inlandssjö få finnas i en huvudstad? Dessa är några av de frågor som ställs i Veckans puls 1981 och Regionalen 1987.

Alvar Aalto sade om Tölöviken att en karelsk skogssjöidyll inte passar i Helsingfors centrum. Helsingforsborna sade emot.

Carl Gustaf von Willebrand tar reda på hur visionerna om Helsingfors har sett ut och skall se ut.

Han intervjuar Lars Hedman om planeringspolitik och generalplaner. Varför har Helsingfors byggt så stora, likriktade kontorsbyggnader i mitten av centrum? Hur kommer området mittemot Riksdagshuset att se ut?

Arkitekterna Vilhelm Helander och Ola Hansson dömer ut busstationen och Kampen totalt. Mörka, dystra och fyrkantiga byggnader omger ett blåsigt torg fullt med bussar.

Sex år senare har inte planerna förändrats mycket. Vad skall hända vid Tölöviken egentligen? Och vad skall man bygga runt Kampen och busstationen.

Text: Ida Fellman

Helsingfors – vår huvudstad sedan 1812

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Många faror på skolvägen

  Hur tar man sig till skolan?

  Hur tar man sig till skolan; till fots, med cykel, båt eller buss? När nya förorter byggs glömmer man skolbarnen.

 • Sursik skola 1975 – teori och praktik i grundskolan

  Elever och lärare om sin skola.

  På 1970-talet övergick de flesta skolor till att bli grundskolor. Redaktörerna Joan Harms och Birger Thölix besöker Sursik skola i Bennäs, Österbotten för att bekanta sig med teori och praktik i grundskolan.

 • Skolmaten genom flera decennier

  Finland ger skolbarnen varm mat.

  Finland hör till de få länder i världen som bjuder varm mat åt sina skolbarn. Men problem kan uppstå med näringsinnehåll , krångel, för lite eller för mycket mat.

 • En dag i högstadiet 1981

  Hur ser en idealskola och en bra lärare ut?

  Hur ser en idealskola och en bra lärare ut? Och vad gjorde man 1981 för att förbättra trivseln i högstadiet? Gör en tidsresa till högstadierna i Mattliden, Kimito, Tenala, Borgå, Jakobstad och Karleby.

Nyligen publicerat - Arkivet