Hoppa till huvudinnehåll

Planer för Kampen och Tölöviken på 1980-talet

Hur skall staden Helsingfors se ut? Varför bygger man så fult och tråkigt? Skall en inlandssjö få finnas i en huvudstad? Dessa är några av de frågor som ställs i Veckans puls 1981 och Regionalen 1987.

Alvar Aalto sade om Tölöviken att en karelsk skogssjöidyll inte passar i Helsingfors centrum. Helsingforsborna sade emot.

Carl Gustaf von Willebrand tar reda på hur visionerna om Helsingfors har sett ut och skall se ut.

Han intervjuar Lars Hedman om planeringspolitik och generalplaner. Varför har Helsingfors byggt så stora, likriktade kontorsbyggnader i mitten av centrum? Hur kommer området mittemot Riksdagshuset att se ut?

Arkitekterna Vilhelm Helander och Ola Hansson dömer ut busstationen och Kampen totalt. Mörka, dystra och fyrkantiga byggnader omger ett blåsigt torg fullt med bussar.

Sex år senare har inte planerna förändrats mycket. Vad skall hända vid Tölöviken egentligen? Och vad skall man bygga runt Kampen och busstationen.

Text: Ida Fellman

Helsingfors – vår huvudstad sedan 1812

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet