Hoppa till huvudinnehåll

Asylsökande i Kristinestad väntar på kommunplats

Abdul bor på asylmottagningscentralen i Kristinestad i väntan på besked om uppehållstillstånd.
Abdul bor på asylmottagningscentralen i Kristinestad i väntan på besked om uppehållstillstånd. Bild: YLE/Ann-Sofei Långvik tazi

Behovet av kommunplatser för flyktingar ökar. Tack vare att migrationsverket fick ökade resurser har asylärendena kunnat skötas i snabbare takt.

Det i sin tur leder till att de som beviljats uppehållstillstånd blir kvar onödigt länge på asylcentralen i väntan på ny hemort.

På asylmottagningen i Kristinestad väntar flera av dem som beviljats uppehållstillstånd på kommunplats.

- En del söker aktivt kommunplats, via släktingar och vänner, säger Annica Riddar, chef på asylmottagningen i Kristinestad.

I dag har ett 70-tal fått uppehållstillstånd av dem som vistats på asylmottagningen i Kristinestad. En del har sökt kommunplatser på annat håll, men en del är kvar på asylmottagningen. De skulle helst bo kvar i Kristinestad och väntar på att kommunen ska ta ställning till att bevilja kommunplatser.
Kristinestad har fått förfrågan
I början av april sände Ntm-centralen en förfrågan till stadsstyrelsen om möjligheterna att bevilja kommunplats. Det betyder bland annat att kommunen måste ordna med bostäder och integrering enligt rådande lagstiftning, precis som för kvotflyktingar.

- Det kan också bli aktuellt att anställa en koordinator, eller samarbeta med redan befintliga projekt i andra kommuner, säger Annica Riddar.

Sedan i början på året har asylmottagningscentralen i Kristinestad haft 357 klienter, eller asylsökande. Totalt 70 har beviljats uppehållstillstånd.

(Av Agneta Glad)

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten