Hoppa till huvudinnehåll

Bettina träffar familjen Johanson

En stark passion för segling och en familj med två barn går inte alltid hand i hand. Här får vi höra när Bettina träffade familjen Johanson 2010.

Informationsruta

Thomas Johanson (f. 03.06.1969), OS-guld i Sydney 2000 i 49er klassen tillsammans med Jyrki Järvi, VM-guld i laser klassen 1993, EM-guld i laser klassen 1991 och 1992, Volvo Ocean Race 2008-2009 fjärde plats med laget Ericsson 3.

Segling har spelat en stor roll i Thomas Johansons liv. Han är en av de mest framgångsrika finska kappseglarna genom tiderna.

I det här avsnittet av Bettina får vi ta en titt på familjen Johansons liv. Familjen består av pappa Thomas, mamma Cecilia och barnen Robin och Angelica. Vi får höra hurudant liv familjen levde då Thomas seglade runt världen, hur segling och familjeliv går ihop och om familjen Johansons vardag.

”Jag är jätteglad att det är över och att vi är i Finland igen… Det var nog tungt”, berättar Thomas fru Cecilia Johanson med avsende på tiden då Thomas seglade runt världen och resten av familjen följde efter från hamn till hamn.

Efter sin aktiva seglingskarriär har Thomas hållit föreläsningar om segling och skrivit en bok i samarbete med Mikko Heikkilä om jorden runt seglingen och om tiden då han började segla.

Thomas har inte ändå helt gett upp med segling. ”Jag har en sådan där liten Formula 18-katamaran där på stugan, det är en sådan som jag kan ta barnen med ut och segla i.”

Text: Tommi Lahtinen

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.