Hoppa till huvudinnehåll

Konsekvenser av en kärnkraftsolycka

Några dagar efter olyckan i Tjernobyl funderar man på konsekvenserna av en olycka av det här slaget. Vad händer i Ukraina och Kreml, och hur kan Finland skydda sig?

Olyckan i Tjernobyl var en härdsmälta. Hur mång människors liv har förstörts vet man inte? Veckans puls försöker ta reda på hur strålningen sprids, vad det innebär och hur Ukraina påverkas. Professor Matts Roos diskuterar.

Men vad skulle hända i Finland om t.ex. kärnkraftverket i Lovisa eller i Ingermanland skulle explodera. Skulle myndigheterna hinna dela ut jodtabletter och informera medborgarna. Niilo Korhonen på Befolkningsskyddet tycker inte att det finns någon som helst orsak till oro.

Ulf Sjöblad diskuterar också med Knud Möller om de sovjetiska myndigheternas ovilja att informera och ge fakta.

Läs mera:

Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet