Hoppa till huvudinnehåll

Inga köer på flygfältet trots nya säkerhetsregler

Bild: Yle incheckning

Från och med i dag måste alla passagerare på flygplatserna inom EU visa ett giltigt resedokument för att komma in på säkerhetsområdet på flygplatsen.

Tidigare har man fått gå genom säkerhetskontrollen utan att visa biljett, vilket har lett till att obehöriga personer vistats vid portarna.

På Helsingfors-Vanda flygplats har de nya reglerna inte förorsakat trängsel vid säkerhetskontrollerna.

Enligt Trafiksäkerhetsverket är ett giltigt resedokument ett dokument som visar att passageraren har som avsikt att resa med flyg den dagen. Dokumentet kan vara flygbolagets ombordstigningskort (så kallade boarding card), en elektronisk flygbiljett eller ett textmeddelande.

Fianvia påpekar att uppgifter om flyg som har lagrats på flygbolagets stamkundskort eller ett kreditkort inte längre är giltiga resedokument.

Passagerarna ska visa sina resebiljetter vid både säkerhetskontrollen och avgångsporten samt vid en eventuell gränskontroll.

Vätskor tillåts i kabinen
EU-länderna kommer stegvis att börja tillåta vätskor på flyg och inom de tre närmaste åren ska det vara fullt möjligt att åter ta toalettartiklar med sig i planet. Avsikten är att övergå från begränsningarna till en mer effektiv säkerhetskontroll av vätskor.

Auli Kankkunen, som är chef för enheten för luftfartsskydd på Trafiksäkerhetsverket, säger att vätskeförbudet på flygen hela tiden har diskuterats inom EU i och med att de flesta irriterat sig över de strikta reglerna.

Passagerarna får redan nu föra med sig sådana vätskor som köpts på internationella flygplatser i USA, Kanada och Singapore samt på vissa flygplatser i Kroatien ombord på ett anslutningsflyg inom EU, förutsatt att vätskorna har packats rätt.

På våren 2011 kommer begränsningarna lindras ytterligare för transferpassagerarnas del.


(Av Stefan Nordgren)

Läs också