Hoppa till huvudinnehåll

Curt vs Curt 1994

Två landslagstränare vid namn Curt. Båda är från Sverige, men den ena tränar svenskar, den andra finländare. Möt dem i en diskussion.

Då svensken Curt Lindström blev de finska lejonens tränare 1993 var det en och annan som fasade, men hur känns det att träna ett finskt lag?

Curt Lindström menar att de finska ishockeyspelarna spelar en tekniskt bra ishockey, men man behöver mindre egoism och mera kollektivt tänkande.

Curre kom också att avlägsna klickbildningar inom laget, och gjorde ett starkt team.

Kollegan Curt Lindmark tränar den värsta rivalen Sverige, men backstage går diskussionen tränarna emellan vänligt och sakligt.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet