Hoppa till huvudinnehåll

Naturligt avslappnad

Nina Granvik och Johanna Verho
Nina Granvik vandrar i Noux nationalpark tillsammans med Johanna Verho som är naturupplevelseguide. Johannas mål är att få människor att stanna upp och se på tillvaron ur ett annat perspektiv, hjälpa dem till aha-upplevelser. Hon ser sig själv som ett verktyg i den processen.


Vilken är skillnaden mellan att gå och att vandra? Under en kort promenad hinner man aldrig uppleva det som en flera dagar lång vandring kan ge. Genom att vandra når man ett helt annat meditativt tillstånd än under promenaden. Också en vandring på 1-1,5 timmar i skogen är bättre än ingenting. Den kan hjälpa en att släppa vardagstankarna som pockar på under den första halvtimmen.


Det finns inte alltid tid för längre vistelser i naturen trots att det är just det vi behöver, säger Johanna. För vissa som väl tagit sig tid för naturen kan det också vara svårt att släppa vardagen med allt vad det innebär och bara vara, göra ingenting.


Då kan en så kallade solo-övning i naturen vara bra. Genom att aktivera våra sinnen kan vi faktiskt lära oss att varva ner. En övning går ut på att koncentrerat följa en myras ageranden under en viss tid, en timmes eller längre. Småningom glömmer man allt omkring sig.

En annan övning går ut på att man förses med bindel för ögonen, får hjälp med att hitta fram till ett träd, känner på trädets stam. Därefter leds man bort från trädet och får ta bort bindeln från ögonen. Uppgiften blir nu att hitta den trädstam man nyss känt på. Otroligt hur tallar kan se likadana ut men kännas olika, säger Nina.


Man kan också öva sig på att slappna av genom att lyssna. Man sätter sig i skogen och koncentrerar sig först på ljud som hörs långt bortifrån, sedan på ljud i närheten och till slut på sina egna ljud.


Det är viktigt att man klarar av att bara vara och inte göra någonting ibland, att man tar sig tid att tänka annat än vardagstankar, eftersom det kan ge utrymme för helt nya tankar och perspektiv på tillvaron. Det är som att skapa sig en alldeles egen personlig retreat.

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård