Hoppa till huvudinnehåll

Nina Åström med A little Bit

På 2000-talet behövde man i Eurovisionsschlagerfestivalen inte längre sjunga på landets officiella språk. Finland representerades i Stockholm av Nina Åström.

Informationsruta

Musik: Luca Genta ja text: Gerrit aan´t Goor.
Finlands finalister:
Nina Åström: A Little Bit
Anna Eriksson: Oot voimani mun
Nightwish: Sleepwalker
Sisterhood: Ordinary Life
Nylon Beat: Viha ja rakkaus
The Receptors: Flower Child

För första gången fick man i schlagerfestivaken sjunga på vilket språk som helst. Hälften av låtarna i Finlands uttagning sjöngs på finska, och resten på engelska.

Låtarna ackompanjerades inte heller av en orkester, utan framfördes "singback", så att musiken kom från skiva och artisten sjöng till skivan.

En nyhet var också att man hade fått höra låtarna i radio före uttagningen och publiken fick vara med och rösta om sin favorit tillsammans med en jury.

Juryns favorit blev Nylon Beat, och publiken valde med stor majoritet Nightwish. Men på grund av att poängräkningen var så komplicerade blev den slutliga vinnaren en kompromiss, överraskningen Nina Åström med "A little bit". Denna "skandal" har plågat finländarna länge, eftersom Nightwish senare blev en otrolig succé.

Nina Åström kom på 18 plats i Stockholm i Globen. De pigga danska Olsen Brothers vann med sin Fly on the Wings of Love.

Text: Ida Fellman

Musik och underhållning

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet