Hoppa till huvudinnehåll

PCO och PCOS – polycystiska ovarier och polycystiskt ovariesyndrom

Polycystiska äggstockar (polycystiska ovarier, PCO) betyder att det i äggstockarna finns en mängd små cystor (vätskefyllda blåsor). Vid PCO är kapseln som omger äggstockarna förtjockad och förhindrar ägglossning.

Om polycystiska äggstockar uppträder tillsammans med menstruationsrubbningar, manlig behåring eller akne kallas tillståndet polycystiskt ovariesyndrom, PCOS (S=syndrom).

PCOS kan förorsaka störningar i menscykeln, infertilitet, fetma, akne och manlig behåring.

Kvinnor med PCOS drabbas ofta av insulinresistens och har en ökad risk för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Vid obehandlat PCOS blir livmoderns slemhinna förtjockad och risken för livmodercancer ökar.

Polycystiskt ovariesyndrom är den vanligaste hormonrubbningen hos kvinnor i fertil ålder och förekommer hos upp till 3,5 %.

Man vet inte varför en del kvinnor får PCOS. Troligen finns det en viss genetisk predisposition för att utveckla syndromet.

Då allt fungerar som det ska

En flickas första menstruation (menarche) kommer vanligen när hon är mellan 12 och 15 år. Menopausen (då menstruationerna upphör) uppträder i 45–55-årsåldern.

En normal menstruationscykel är 27-30 dagar. Individuella variationer kan förekomma och en menscykel på mellan 23 och 35 dagar anses normal.

Redan vid födseln har en flicka alla sina ca 0,5 miljoner äggceller i äggstockarna. Dessa s.k. primordiala äggceller omges av primordialfolliklar (follikel = liten vätskefylld blåsa innehållande äggcellen). Efter menarchen börjar ägglossningen så småningom ske i mitten av menscykeln.

Menstruationens första dag kallas menscykeldag 1. Efter den börjar hypofysen utsöndra hormonet FSH (follikelstimulerande hormon). Hormonet får en av primordialfolliklarna att börja utvecklas till den ledande follikeln som så småningom spricker, varvid ägglossning (ovulation) sker.

Follikeln omges av granulosaceller som utsöndrar östrogen. Östrogenet påverkar livmoderslemhinnan (endometriet) och förbereder den för en eventuell graviditet genom att göra den tjockare och mera blodfylld.

Ägglossningen sker vid mitten av menscykeln. Efter ägglossningen omvandlas cellerna i den före detta follikeln till en gulkropp (corpus luteum) som börjar producera gulkroppshormonet progesteron. Hormonet påverkar livmoderns slemhinna (förhindrar den att bli för tjock) och förbereder den för det befruktade ägget.

Om ingen graviditet uppstår sjunker nivåerna av östrogen och progesteron i blodet, vilket förorsakar en avlossning av livmoderslemhinnan med påföljande menstruationsblödning. Blödningen beror på att blodkärlen i livmoderslemhinnan brister. Ju tjockare slemhinna desto rikligare blödning. Därefter påbörjas en ny menstruationscykel.

Genom att mäta progesteronmängden i blodet under menscykeldag 21-22 kan man ta reda på om ägglossning skett eller inte.

Menopausen beror på att antalet folliklar med granulosaceller (som producerar östrogen) minskar, östrogennivåerna sjunker och menstruationerna uteblir. Samtidigt kan andra symptom på östrogenbrist, såsom heta vallningar, nattsvettningar, irritation och sömnbesvär, förekomma.

PCO

Polycystiska ovarier innebär att det i äggstockarna (ovarierna) finns multipla små cystor (vätskefyllda blåsor). Cystorna ses vid en ultraljudsundersökning av äggstockarna.

Vid PCO är kapseln som omger äggstocken förtjockad och förhindrar ägglossning. Utan ägglossning kan man inte bli gravid.

Ca 10 % av alla kvinnor har PCO-liknande äggstockar utan att ha andra symptom.

PCOS

Diagnosen PCOS (polycystiskt ovariesyndrom) ges om kvinnan förutom polycystiska äggstockar har menstruationsrubbningar och/eller hyperandrogenism, dvs. manlig behåring eller akne.

Symptom

Oregelbunden menscykel (varierande från 35 dagar till 1 år).

– Hyperandrogenism till följd av ökade halter av manliga hormon i blodet. Hyperandrogenism kan förorsaka akne och/eller hirsutism, dvs. ökad behåring på typiskt manliga ställen som haka, bröst, mage och lår. Huvudhåret kan bli tunnare.

Övervikt, speciellt bukfetma. Mellan 30 och 50 % av kvinnor med PCOS lider av övervikt.

Barnlöshet till följd av utebliven ägglossning (anovulation). Förekommer hos mellan 35 och 94 %. PCOS tros också kunna förorsaka tidiga missfall eller graviditetskomplikationer som högt blodtryck och diabetes. Fetman, som ofta ses i samband med PCOS, anses dock vara en högre riskfaktor för graviditetskomplikationer än syndromet i sig.

Diagnosen PCOS ställs om patienten förutom polycystiska äggstockar har menstruationsstörningar eller ökad behåring och akne. Cystorna hittas med hjälp av ultraljud. Ibland tas blodprov för att kontrollera halterna av testosteron eller för att utesluta andra sjukdomar.

Risk för diabetes och livmodercancer

Insulinresistens (nedsatt insulinkänslighet) är kännetecknande för patienter med PCOS, även för kvinnor med normal vikt.

Patienter med PCOS lider ofta av bukfetma och en störd ämnesomsättning av blodfetter och riskerar samma följdsjukdomar som patienter med metabolt syndrom:

Hälften av patienterna är överviktiga och fettet sitter framför allt runt magen.

Risken för diabetes typ 2 är klart förhöjd. Många patienter får redan tidigt diabetes. Risken för diabetes är större hos dem som lider av övervikt.

Patienterna har låga värden av HDL (det goda kolesterolet) och höga triglyceridvärden.

Många patienter har högt blodtryck och ökad risk för kranskärlssjukdomar.

PCOS leder till att livmoderns slemhinna blir förtjockad, vilket obehandlat ökar risken för livmodercancer.

Behandling

Viktminskning

Vid övervikt är viktnedgång den primära behandlingen. Redan en viktnedgång på 5 % kan ge ovulation.

Viktminskningen minskar också risken för hjärt- och kärlsjukdomar (högt blodtryck, högt kolesterol, hjärn- och hjärtinfarkt) och diabetes.

P-piller

Eftersom den förtjockade livmoderslemhinnan ökar risken för cancer försöker man åstadkomma regelbundna menstruationer.

För kvinnor som inte vill bli gravida är p-piller den vanligaste behandlingen. P-piller gör mensturationscykeln regelbunden och minskar risken för livmodercancer.

P-piller lindrar också andra besvär, som akne och riklig behåring. Vid behov kan även antiandrogener användas.

Metformin

Metformin är en diabetesmedicin som ibland ges åt kvinnor med PCOS, övervikt och ökad insulinresistens. Metforminbehandling tros förbättra ovarialfunktionen hos kvinnor med övervikt och öka möjligheterna att bli gravid.

Hjälp att bli gravid

Vid fertilitetsbehandling av kvinnor med PCOS används primärt läkemedlet klomifen för att åstadkomma ägglossning.

Klomifen tas i tablettform under fem dagars tid. Efter mellan 7 och 12 dagar sker en ägglossning hos de flesta av patienterna.

Klomifen kombineras ibland med diabetesmedicinen metformin.

Om klomifen inte ger resultat kan hormonet gonadotropin ges i injektionsform eller äggstockarna punkteras genom s.k. drilling. Vid ingreppet, som sker med titthålsteknik, görs små hål i den tjocka kapseln som vid PCO omger äggstocken och förhindrar ägglossning.

Också provrörsbefruktning (IVF) är ett alternativ för kvinnor med PCOS som vill få barn.

Betydelsen av diagnosen PCOS

- PCOS ökar risken för många sjukdomar, men vetskapen om detta möjliggör förebyggande åtgärder. Viktigast av dessa är viktminskning.

- Kvinnan kan få hjälp mot barnlösheten i tid. Trösterikt är kanske att veta att vid 50-års ålder har lika många kvinnor med PCOS som kvinnor utan PCOS fått barn, fastän oftare med assistans.

– Symtomen lindras med stigande ålder.
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn