Hoppa till huvudinnehåll

Abiturient och mamma

Anna är en ung abiturient i Åbo. Hon borde läsa till en psykologitent, men tankarna är på annat håll: nämligen hos lilla Nadja-dottern.

På lastbilsflaket på bänkskuddardagen står en rödkindad Anna precis som sina klasskamrater, men hemma distraheras hon inte av tv-program och fester. I stället väcks hon av lilla Nadja.

Anna berättar om hur det känns att läsa till studentskrivningarna. Det går bra när Nadja sover, men när Nadja är hos någon barnvakt känner sig Anna mest förvirrad. Vad var det egentligen som betydde något förut? undrar Anna roat.

Anna bor på Hitis. Alla i byn hjälper och är vänliga. Unga människor i Annas ålder finns inte, men det har det heller aldrig funnits.

Anna Lumme funderar på framtiden, hon vill bli journalist eller psykolog. Redaktör Linus Hoffmann undrar om en ung mamma måste ge upp några drömmar. Egentligen inte, menar Anna, kanske att bo och studera utomlands får vänta.

Text: Ida Fellman

Samhälle

Skärgårdsliv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet