Hoppa till huvudinnehåll

Abiturient och mamma

Anna är en ung abiturient i Åbo. Hon borde läsa till en psykologitent, men tankarna är på annat håll: nämligen hos lilla Nadja-dottern.

På lastbilsflaket på bänkskuddardagen står en rödkindad Anna precis som sina klasskamrater, men hemma distraheras hon inte av tv-program och fester. I stället väcks hon av lilla Nadja.

Anna berättar om hur det känns att läsa till studentskrivningarna. Det går bra när Nadja sover, men när Nadja är hos någon barnvakt känner sig Anna mest förvirrad. Vad var det egentligen som betydde något förut? undrar Anna roat.

Anna bor på Hitis. Alla i byn hjälper och är vänliga. Unga människor i Annas ålder finns inte, men det har det heller aldrig funnits.

Anna Lumme funderar på framtiden, hon vill bli journalist eller psykolog. Redaktör Linus Hoffmann undrar om en ung mamma måste ge upp några drömmar. Egentligen inte, menar Anna, kanske att bo och studera utomlands får vänta.

Text: Ida Fellman

Samhälle

Skärgårdsliv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Ge oss sexualupplysning!

  "Jag var 14 år när jag blev gravid."

  "Jag var 14 år när jag blev gravid, jag hade aldrig hört talas om preventivmedel." Så säger en anonym kvinna 1968.

 • Att vara en ogift ung mamma på ett mödrahem

  Vad gör man om man märker att man väntar barn 1980?

  Den månatliga skräcken för att vara gravid har inte försvunnit trots p-pillren. Och vad gör man om man märker att man väntar barn 1980? Om man inte har bostad, man eller jobb? För vissa kan Ensikoti vara en hjälp i nöden.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

Nyligen publicerat - Arkivet