Hoppa till huvudinnehåll

Abiturient och mamma

Anna är en ung abiturient i Åbo. Hon borde läsa till en psykologitent, men tankarna är på annat håll: nämligen hos lilla Nadja-dottern.

På lastbilsflaket på bänkskuddardagen står en rödkindad Anna precis som sina klasskamrater, men hemma distraheras hon inte av tv-program och fester. I stället väcks hon av lilla Nadja.

Anna berättar om hur det känns att läsa till studentskrivningarna. Det går bra när Nadja sover, men när Nadja är hos någon barnvakt känner sig Anna mest förvirrad. Vad var det egentligen som betydde något förut? undrar Anna roat.

Anna bor på Hitis. Alla i byn hjälper och är vänliga. Unga människor i Annas ålder finns inte, men det har det heller aldrig funnits.

Anna Lumme funderar på framtiden, hon vill bli journalist eller psykolog. Redaktör Linus Hoffmann undrar om en ung mamma måste ge upp några drömmar. Egentligen inte, menar Anna, kanske att bo och studera utomlands får vänta.

Text: Ida Fellman

Samhälle

Skärgårdsliv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet