Hoppa till huvudinnehåll

Läsförhör i Pedersöre

1965 har läsförhören dött ut i de flesta församlingar, men i Pedersöre har församlingsprästen S Melin enbart goda erfarenheter av läsförhören.

Redaktör Hans Näsman följer prost S. Melin på läsförhör i Pedersöre. Melin reser runt på femton "lesanresor", d.v.s läsförhör, på vårvintern.

Läsförhören tar upp alfabetet, utantilläsning, kristendomslära och katekesens väsentligaste delar som rinnande vatten.

Innebär läsförhöret rädsla för att stå upp och skämma ut sig inför hela byn? Stränga läsförhör lever inte kvar 1965, men i många församlingar lever förhören kvar och innebär en viktig och högtidlig helg.

Men läsförhören är inte bara psalmer och läxor, utan också ett tillfälle för byborna att komma samman med bulla och kaffe.

Text: Ida Fellman

Religion och livsåskådning

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet