Hoppa till huvudinnehåll

Fästingen - Finlands farligaste djur

Fästingar är små spindeldjur som lever på att suga blod. Fästingar kan sprida sjukdomar som borrelios och kumlingesjuka (TBE).

Fästingar förekommer i hela landet. Men fästingar som bär på sjukdomar brukar förekomma i skärgården och framförallt på Åland.

I det första klippet får vi höra att man i USA under de senaste åren har börjat varna för fästingar. I Finland säger experterna att det inte är skäl att oroa sig – sjukdomarna är rätt sällsynta.

Hur som helst är det bra att vara försiktig då det gäller fästingar. Här får vi bekanta oss med fästingar, borrelios och kumlingesjukan.

”Kroppsvärk, fruktansvärd trötthet, värk i leder och muskler”, beskriver Inga-Britt Wiktorsson som insjuknade i borrelios några år sedan. Symptomen på borrelios kan dyka upp först flera år efter fästingbettet.

Ibland får patienter höra att ”felet är mellan öronen”, berättar Antti Lahtinen, orförande för borreliaförbundet.

Det finns inget vaccin mot borrelios men antibiotika hjälper. Man bör börja kuren så snabbt som möjligt, annars ökar risken för långvariga symptom.

Mot kumlingesjukan finns det däremot ett fungerande vaccin. Vi får följa med vaccinationer mot sjukdomen och forskning kring var sjukdomen förekommer allra mest.

I Finland insjuknar varje år omkring 1400 människor i fästingsjukdomar.

Informationsruta

Att ta bort fästingar: Fatta tag om fästingens mundelar så nära huden som möjligt - utan att klämma bakkroppen.

Använder du naglarna eller en pincett drar du rakt ut utan att vrida. Använder du en fästingplockare följer du instruktionerna för den.

Tvätta såret med desinfektionsmedel och händerna med tvål.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.