Hoppa till huvudinnehåll

Radiodoktorn om springmask 1970

Människan är nu en gång för alla det snuskigaste djuret som lever på vår jord, påpekar radiodoktorn Nils Westerholm. Därför får vi t.ex. springmask.

"Ständig lyssnare" hamnade på sjukhus p.g.a. lunginflammation. Där blev hon nedsmittad av en mask, en 1 mm lång vit och ilsken djävul. Lyssnaren har ätit alla världens mediciner och iakttar största möjliga hygien. Hur uppstår dylika odjur och hur blir man av med dem?

Masken är springmask, och är otroligt smittsam. Den lever och utvecklas i tarmkanalen och är svår att utrota.

Det finns olika mediciner mot springmask, t.ex. Pyrvin. Avföringen färgas röd, men det är inget att oroa sig för. Verkan är dock inte alltid 100 %. Springmasken kan dölja sig på många ställen, den har en infernalisk dygnsrytm. På kvällen är springmasken som livligast och börjar härja i analöppningen och åstadkommer klåda. Om man då kliar sig sprids äggen.

Radiodoktorn föreskriver lavemang tillsammans med medicinen. Förnya sedan medicinkuren efter två veckor. Använd nagelborste, tvål och vatten vid handtvätt.

På natten bör spända benkläder och handpåsar användas så att man inte kan klia sig där bak. Dessa skall sedan rengöras.

Blåbär kan med fördel ätas tillsammans med dessa otympliga förhållningsregler för att bli av med den infernaliska springmasken.

De andra frågorna radiodoktorn får svara på är om mellangärdsbråck och hjärtproblem.

Text: Ida Fellman

Hälsa och sjukdom

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet