Hoppa till huvudinnehåll

Radiodoktorn om springmask 1970

Människan är nu en gång för alla det snuskigaste djuret som lever på vår jord, påpekar radiodoktorn Nils Westerholm. Därför får vi t.ex. springmask.

"Ständig lyssnare" hamnade på sjukhus p.g.a. lunginflammation. Där blev hon nedsmittad av en mask, en 1 mm lång vit och ilsken djävul. Lyssnaren har ätit alla världens mediciner och iakttar största möjliga hygien. Hur uppstår dylika odjur och hur blir man av med dem?

Masken är springmask, och är otroligt smittsam. Den lever och utvecklas i tarmkanalen och är svår att utrota.

Det finns olika mediciner mot springmask, t.ex. Pyrvin. Avföringen färgas röd, men det är inget att oroa sig för. Verkan är dock inte alltid 100 %. Springmasken kan dölja sig på många ställen, den har en infernalisk dygnsrytm. På kvällen är springmasken som livligast och börjar härja i analöppningen och åstadkommer klåda. Om man då kliar sig sprids äggen.

Radiodoktorn föreskriver lavemang tillsammans med medicinen. Förnya sedan medicinkuren efter två veckor. Använd nagelborste, tvål och vatten vid handtvätt.

På natten bör spända benkläder och handpåsar användas så att man inte kan klia sig där bak. Dessa skall sedan rengöras.

Blåbär kan med fördel ätas tillsammans med dessa otympliga förhållningsregler för att bli av med den infernaliska springmasken.

De andra frågorna radiodoktorn får svara på är om mellangärdsbråck och hjärtproblem.

Text: Ida Fellman

Hälsa och sjukdom

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

  • Vinterväder 1987

    Köld har vi redan haft tillräckligt, men snön är välkommen.,

    Hurudant var vädret vintern 1987? Meteorologerna Kenneth Holmlund och Liisa Fredriksson ger prognoser

  • Är det hälsosamt att sporta i iskyla?

    Anders Wahlberg springer inte om kvicksilvret går under -20.

    I januari 1985 var det rekordkallt. Sportmagasinet tar reda på om det är farligt att sporta i temperaturer på under -15 grader.

Nyligen publicerat - Arkivet