Hoppa till huvudinnehåll

Finländare i Fuengirola

På den spanska solkusten rör sig massor av finska turister. Men i finländarnas huvudstad i Spanien, Fuengirola, har både pensionärer och unga finländare bosatt sig "tillsvidare".

I Fuengirola på Costa del Sol, är vädret härligt, +20 grader och sol för det mesta. Dit beger sig finska turister i flockar för att njuta. Många bestämmer sig också för att stanna en längre tid i Spanien, vissa för gott.

Förut har det rört sig mest om pensionärer, men nu börjar allt yngre finländare stanna åtminstone ett sabbatsår på spanska solkusten.

I Fuengirola har t.om. en finska skola grundats. Tv-nytt intervjuar elever, rektorn och föräldrar som trivs i medelhavsvärmen.

Susanna Hartell och hennes familj flyttade från Österbottens mörker och köld till Spaniens värme. Sonen Carl-Johan "hatar snö" och Susanna tycker det finns så mycket att göra i Fuengirola. Hon har startat ett litet företag och säljer finska kläder i en butik. Tyvärr har hon märkt av recessionen, men familjen vill ändå stanna.

Text: Ida Fellman

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.