Hoppa till huvudinnehåll

Är det farligt med kondylom?

Jag är en tjej åp 20 år som undrar om det är farligt med kondylom? Innebär det när man har fått kondylom att man aldrig blir av med det? Att man kan ha perioder när man inte har några symptom, och plöstligt ploppar de upp igen?

Sexualterapeut Patricia Thesleff svarar:

Kondylom är en sjukdom som orsakas av papillomavirus (HPV). Får man symtom kan det vara ljusa, röda eller hudfärgade vårtformiga eller kvisselartade förändringar. Oftast får man inga symtom. Tillsvidare finns det ingen metod för att få reda på en symtomfri smittobärare. Man kan behandla bara synliga kondylomförändringar, men viruset finns ändå utbrett i cellerna i könsområdet. Organismen gör i snitt slut på viruset på 1-1,5år (men undantag finns).

En del av kondylomförändringarna i livmoderhalsen, slidan och de yttre könsorganen kan utvecklas till cellförändringar och vidare till cancer. Därför är det viktigt att regelbundet gå hos gynekologen och ta ett PAPA-prov.

Läs också