Hoppa till huvudinnehåll

Försäljning av mellanöl i Närpes

Till mjölkbutikerna kommer nog inte ölet på länge, menar redaktör Harry Granberg 1967. Men till Närpes har det kommit en restaurang där man får köpa alkohol.

Redaktör Harry Granberg diskuterar med kommunaldirektör Bengt Stenvall om hur bra det är med ett hus där man får köpa alkohol. Och har det då blivit mycket busigare efter att krogen har öppnats?

Bankdirektör Ingves, ordförande i turistnämnden, är mycket nöjd. Särskilt före detta Närpes-bor, från Amerika och Sverige vill absolut dricka mellanöl på sin semester i Närpes.

Inte ens nykterhetsfolket har sagt något. Matserveringen på restaurangen är bra, och luncherna blir inte för fuktiga.

Redaktör Harry Granberg frågar myndigheterna om kriminalstatistiken efter att man fått en mellanölsbar. Absolutisten och länsmanenn måste medge att kriminaliteten inte har gått upp trots att restaurangen har börjat servera mellanöl, tvärtom har den gått ner.

Osmo Vuorimaa på Alkoholiliike (Alko) är också mycket nöjd.

Text: Ida Fellman

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet