Hoppa till huvudinnehåll

Försäljning av mellanöl i Närpes

Till mjölkbutikerna kommer nog inte ölet på länge, menar redaktör Harry Granberg 1967. Men till Närpes har det kommit en restaurang där man får köpa alkohol.

Redaktör Harry Granberg diskuterar med kommunaldirektör Bengt Stenvall om hur bra det är med ett hus där man får köpa alkohol. Och har det då blivit mycket busigare efter att krogen har öppnats?

Bankdirektör Ingves, ordförande i turistnämnden, är mycket nöjd. Särskilt före detta Närpes-bor, från Amerika och Sverige vill absolut dricka mellanöl på sin semester i Närpes.

Inte ens nykterhetsfolket har sagt något. Matserveringen på restaurangen är bra, och luncherna blir inte för fuktiga.

Redaktör Harry Granberg frågar myndigheterna om kriminalstatistiken efter att man fått en mellanölsbar. Absolutisten och länsmanenn måste medge att kriminaliteten inte har gått upp trots att restaurangen har börjat servera mellanöl, tvärtom har den gått ner.

Osmo Vuorimaa på Alkoholiliike (Alko) är också mycket nöjd.

Text: Ida Fellman

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Ge oss sexualupplysning!

  "Jag var 14 år när jag blev gravid."

  "Jag var 14 år när jag blev gravid, jag hade aldrig hört talas om preventivmedel." Så säger en anonym kvinna 1968.

 • Att vara en ogift ung mamma på ett mödrahem

  Vad gör man om man märker att man väntar barn 1980?

  Den månatliga skräcken för att vara gravid har inte försvunnit trots p-pillren. Och vad gör man om man märker att man väntar barn 1980? Om man inte har bostad, man eller jobb? För vissa kan Ensikoti vara en hjälp i nöden.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

Nyligen publicerat - Arkivet