Hoppa till huvudinnehåll

Norrmarks bruk och Villa Mairea

Bruksområdet i Norrmark, Satakunda bjuder på underbara trädgårdar, Norrmarks herrgård och Villa Mairea, ritat av Alvar Aalto. Aagot Jung insuper kultur och hortokultur.

Norrmarks herrgård ligger i Satakunda 15 km från Björneborg. Gården nämns för första gången redan 1402 då Henrik Magnusson donerade gården till "ärkedjäknarna". Gården har sedan gått i släkterna Zechler, Bönig, Gottleben, Indebetou, de Carnall, Wallenstråle, Mellin och Lönegren.

Antti Ahlström köpte gården vid en tvångsauktion 1870. Till gården hör 6500 ha åkrar, skogar, parker och odlad mark.

En kulturhistoriskt viktig byggnad är också Villa Mairea. Byggnaden ritades av den finländske arkitekten Alvar Aalto och stod klar 1939.

Ursprungligen var villan ett residens för affärskvinnan Maire Gullichsen och hennes man chefdirektör Harry Gullichsen. Nuförtiden ägs Villa Mairea av aktiebolaget Ahlström.

Aagot Jung strövar omkring i parken, beundrar herrgården, Villa Mairea och dricker en underbar aroniasaft.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet