Hoppa till huvudinnehåll

Paddlingsskolan del 2

Joakim Lax och Göran Palm

Göran och Jocke deltar i Erik Rudels paddlingsskola. I senaste program fick de lära sig hur man tar sig i och ur en kajak och hur man paddlar framåt. Under det andra programmet får de lära sig sidoförflyttning, att bromsa, backa, använda lågt stöd och svänga med sveptag, kanta kajaken och använda paddeln som akterroder.


Bromsa:

För att en inbromsning ska ske kontrollerat är det viktigt att kajaken är rak. Det ska vara möjligt att få helt stopp på kajaken på tre tag, oavsett vilken fart man har. Man lägger paddelbladet bakom sig på ena sidan av kajaken, vänder baksidan av bladet mot vattenytan och trycker ner bladet. Man byter sida genast man fått effekt av bromsningen.

Backa:

När det gäller bakåtpaddlingen är en sak speciellt viktig, nämligen att man tittar bakåt. För att få god effekt paddlar man bakom kroppen och använder baksidan av paddelbladet.

Lågt stöd:

Lågt stöd används för att räta upp kajaken så att den inte kantrar. Man intar en position liksom när man ska göra en armpress, flyttar ut paddeln mot den sida som behöver stöd. Då kajaken lutar och man vill räta upp den igen klipper man till vattenytan med paddelbladet samtidigt som man sparkar till med knäet på samma sida.

Svänga:

Man kan svänga kajaken med hjälp av sveptag. Man planterar paddeln och försöker vända kajaken med hjälp av bålvredet. För att få effekt vill man flytta ut paddeln utanför kajaken i en båge, samtidigt som man tiltar kajaken lite, vilket förkortar köllinjen så att den inte biter fast så lätt i vattnet.

Kanta:

Man kan också svänga kajaken genom att kanta den. Man sitter rak i ryggen, huvudet pekar uppåt och sedan vickar man på höften, så att kroppen bildar ett "J". Kajakens lutning gör att man på det här viset kan utnyttja kajakens bananform för att gira.

Sidoförflyttning:

Man kan förflytta sig sidledes med kajaken genom att föra paddeln i en åtta vid sidan av kajaken. Om man dessutom kantar kajaken antingen mot eller från paddeln så att köllinjen förkortas så kan man flytta kajaken i sidled utan att den rör sig framåt eller bakåt.

Akterroder:

Paddeln kan fungera som akterroder. Genom att trycka ut paddeln och vinkla paddelbladet så att utsidan pekar neråt, får man en styreffekt. Det jobbigaste hittills är kantandet, tycker Jocke, det är så onaturligt att nästan kantra. Men då man en gång kan det är det inga problem, säger Göran.

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård