Hoppa till huvudinnehåll

Paddlingsskolan del 4

Göran Palm och Joakim Lax

Efter tre dagar i Erik Rudels paddlingsskola har Göran och Jocke lärt sig det väsentligaste om paddling. Går Görans önskan om att kunna göra en eskimåsväng, eller "roll" som den också kallas, i uppfyllelse?

Eskimosvängen är egentligen bara en höftrörelse, säger Erik och illustrerar detta med att slå runt med kajaken på gräsmattan.Den roll Erik demonstrerar kallas ”C to C”. Den heter så för att kroppen bildar ett ”C” då rollen genomförs: man vrider sin kropp i ett C så att man når vattenytan med paddeln, därefter bänder man sig upp med kraft av paddelbladet, samtidigt som man vickar med höften så att man får kajaken under sig. När kroppen kommer upp ovanför ytan bildar den ett ”C” åt andra hållet. Huvudet kommer upp sist.Rollar man runt som i en cirkel eller går man ner åt ett håll och kommer upp tillbaka på samma sida, undrar Göran. Hur man gör har egentligen ingen betydelse, svarar Erik.
Göran ger sig, full av entusiasm, i kast med rollandet, men han ser inte ut att ha någon större framgång. Erik har några knep man kan ta till om eskimåsvängen inte sitter genast.Ett sätt som kan hjälpa en att komma underfund med den rätta tekniken är att man tar tag i den andres för med bägge händerna, låter kajaken slå runt så att huvudet hamnar under vattnet, vickar till med höften och drar upp sig igen. Huvudet ska komma sist.Ett annat sätt är att använda flottören på paddeln, vilket gör att det blir en helt annan kraft i paddeltaget då man ska upp till ytan. Sedan minskar man successivt på luften i flottören tills den är helt tom.


Till slut lyckas Göran med eskimosvängen helt utan hjälpmedel!

Sedan är det dags för Görans eldprov: en eskimosväng ute på havet. Den lyckas! Kursen är godkänd och paddlingsskolan är avslutad för den här gången.

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård