Hoppa till huvudinnehåll

Paddlinsskolan del 3

Göran Palm

Under fyra dagar deltar Göran och Jocke i Erik Rudels paddlingsskola. Den tredje dagen lär de sig olika räddningar. Om man råkar kantra då man är ute med kajaken är det faktiskt inget problem, förutsatt att man använder rätt teknik och/eller har en kamrat som kan hjälpa till.


Om man kantrar bör man veta hur man tar sig ur kajaken. Det är viktigt att man inte mister taget om paddeln. En fördel i det läget är om man kan finna och behålla ett lugn, så att man inte stressar och sprattlar. Frampå kapellet finns räddningen som hjälper en komma loss. Man tar tag i det så kallade ”skräckhandtaget” fram på kapellet och drar i det. Det är viktigt att man inte lutar bakåt i det läget, utan att man tar sig ur sittbrunnen genom en framåtkullerbytta.

Om man hamnat i vattnet och är två eller flera kan man göra ”T-räddningen”. Man börjar med att tömma kajaken på vatten.

Sedan stöder man kajaken så att den som hamnat i vattnet kan ta sig upp igen. Det är viktigt att den som räddas har en så låg position som möjligt under hela räddningen.

Om man är ute ensam och kajaken kantrar behöver man hjälp av en flottör för att ta sig i. Flottören fästs på paddeln och blåses upp. Sedan flyter man på den medan man tömmer kajaken. Då man ska ta sig in i kajaken får paddeln med flottören fungera som en utriggare. Det viktiga är att man hela tiden håller sin egen vikt mot flottören, annars är det risk att man kantrar över till andra sidan.

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård