Hoppa till huvudinnehåll

Konsumentupplysning om viner

Det är så svårt, så svårt för en ung man som vill imponera på sin bordsdam. Vinlistan är krånglig och hur skall man klara av avsmakningsmomentet?

Ulla Gyllenberg ger här viktig konsumentupplysning: Vilket vin bör man dricka och när?

Ulla Gyllenberg besöker Alkoholiliike (Alko) och intervjuar P. I. Forsius om de billigare härtappade vinerna. På laboratoriet undersöks och provsmakas vinerna.

Vinsmaken kan påverkas av temperatur, korksmak, ättikssmak och lukt. Dåliga viner skickas tillbaka till Alkoholiliike av kunder eller restaurangen. Om det finns orsaker till klagomål ersätter man vinet.

Så träffar Ulla Gyllenberg en vinexpert, direktör Vilhelm Noschis. De diskuterar olika viner och druvor, t.ex. skillnaden mellan bourgogne, bordeaux och beaujolais.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet