Hoppa till huvudinnehåll

Korta mer sannolikt hjärtsjuka?

Det klassiska angina pectoris-symptomet är en tryckande eller kramande känsla eller smärta i bröstet, som kan stråla ut i vänster axel eller arm. Bild: YLE
Det klassiska angina pectoris-symptomet är en tryckande eller kramande känsla eller smärta i bröstet, som kan stråla ut i vänster axel eller arm. Bild: YLE Bild: YLE sjukdomsattack

Korta personer insjuknar oftare i hjärt- och kärlsjukdomar än långa. Det visar en omfattande finländsk genomgång av tidigare forskning.

Forskarna vid Tammerfors Universitet gick igenom över femtio studier som berörde hjärt- och kärlsjukdomar. Totalt omfattade materialet över tre miljoner personer.

Det visade sig att kvinnor under 153 centimeter och män under 165 centimeter löpte större risk att insjukna i hjärt- och kärlsjukdomar än andra. De dog också oftare av de här sjukdomarna.

Orsaken är oklar. En möjlighet är att korta personers artärer är mindre, och att de därför lättare blockeras. Problemen är också ofta ärftliga, säger forskarna.

Forskningsresultaten publicerades i European Heart Journal. Här hemma är det Finska Läkarföreningen Duodecim som lyfter upp ämnet.

Duodecim

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Nyligen publicerat - Hälsa