Hoppa till huvudinnehåll

Tolvajärvi och Punkaharju 1941

I den här filmen, gjord av filmbolaget Aho & Soldan, från 1941 reser man i Punkaharju och Tolvajärvi.

En av de mest kända krigszonerna under vinterkriget var Tolvajäri. Där uppnådde finska armén den första avvärjningssegern mot den anfallande sovjetiska armén i december 1939. Men hurdan plats är den naturligt vackra Tolvajärvi?

Tolvajärvi som hörde till Korpiselkäs kommun var före krigen ett känt resemål och friluftsområde. På området finns tolv stora sjöar mellan vilka det går smala åsar och näs.

Före krigen var turistmålen på Tolvajärvi bland annat ett ortodoxt bönehus och ett vandrarhem.

Under vinterkriget avgjordes den avgörande avvärjningsstriden på Tolvajärvi. De sovjetiska truppernas framryckning stoppades och som byte fick man en betydande mängd krigsmateriel.

I början av fortsättningskriget erövrades Tolvajärvi tillbaka till Finland men efter kriget måste området överlåtas till Sovjetunionen. Sovjetunionen gjorde Tolvajärvi till ett militärområde med utbildningscentrum.

Filmen är stum men har mellantext.

Text: Tommi Lahtinen

Finland genom historien

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Påsken - en salig blandning av traditioner

  Kristen tro möter hedniska traditioner på påsken.

  Påsken är den största kristna högtiden och har väldigt långa anor. Men påsken är också väldigt mycket mer än en kristen fest - framför allt en högtid med inslag av många gamla, hedniska traditioner.

 • Pesach är det osyrade brödets fest

  Den judiska påsken är det osyrade brödets högtid.

  Pesach, den judiska påsken, är det osyrade brödets högtid. Den firas till minne av uttåget ur Egypten och är en av de viktigaste judiska högtiderna.

 • Trolldomspåsk och häxeri

  Skrämmande och viktiga påskseder

  Förr var påsken inte bara småbarn som klädde ut sig och tiggde choklad och kristen påsk. Det fanns påskseder som var både skrämmande och viktiga för folket. Häxhysteri och nakna kvinnor som sopar med kvast och en äkta rädsla för onda makter och djävulen.

Nyligen publicerat - Arkivet