Hoppa till huvudinnehåll

Färja eller bro i Åbolands skärgård?

Bör alla bofasta skärgårdsbor få förkörsrätt till färjorna? Och borde färjan mellan Pargas och Nagu ersätta med tunnel eller bro?

Redan 1988 diskuterade man i Regionalen om en bro skulle underlätta trafiksituationen mellan Pargas och Nagu. I stället för de kilometerlånga köer som där uppstår t.ex. på veckosluten.

Regionalen reser till Åboland och undersöker situationen vid färjorna 1991. Korpo kommundirektör Erik Westerback menar att alla bofasta skärgårdsbor borde få förkörsrätt till färjorna mellan Pargas, Nagu och Korpo.

Redaktören undrar om det inte vore fräckt mot sommargästerna, men det tycker inte Westerback. Och inte heller de bilister, både skärgårdsbor och sommargäster, som intervjuas.

Så diskuteras framtiden för färjan mellan Pargas och Nagu. Skall den försvinna? Och skall den i så fall ersättas med en bro eller en tunnel? Bron melllan Lillandet och Storlandet i Nagu har just byggts och förkortat resan.

Text: Ida Fellman

Skärgårdsliv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet