Hoppa till huvudinnehåll

Framgång för islamfientligt parti i Holland

Geert Wilders
Geert Wilders Bild: EVN/NLNOS frihetspartiet

Det liberalkonservativa partiet VVD får 31 av 150 mandat i det nya holländska parlamentet tätt följt av det socialdemokratiska partiet PVDA som får 30 mandat, visar resultat i parlamentsvalet i Holland då 99,5 procent av rösterna är räknade.

VVD:s partiordförande Mark Rutte har inlett inofficiella regeringsförhandlingar. Målet är att regeringens ska vara bildad den första juli. Innan valet meddelade Rutten att han inte utesluter något parti som regeringspart.

Det islamfientliga Frihetspartiet som leds av Geert Wilders, blir tredje största parti i Holland. Antalet mandat i parlamentet ökar från 9 till 24. Frihetspartiet
kan ingå i en ny högerregering.

De styrande kristdemokraterna gjorde en brakförlust och partiledaren och premiärminister Jan Peter Balkenende har meddelat att han avgår från partiledarposten. Kristdemokraterna kommer på fjärde plats med 21 mandat - vilket innebär en historisk förlust med 20 mandat.

De slutliga resultaten publiceras på tisdag, då rösterna från utlandet också har räknats.


(Av Peter Sjöholm)

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes