Hoppa till huvudinnehåll

Wallin kritiserar invandringskritisk politik

Stefan Wallin talar i Tammerfors
Stefan Wallin talar i Tammerfors Bild: Yle sfp i tammerfors

Svenska folkpartiets ordförande Stefan Wallin talade mot rasism i sitt tal på partidagen som öppnades i Tammerfors i dag. Kasnäsmanifestet stod också på agendan.

Partidagens debatt har dominerats av svenskans ställning i de så kallade Kasnäs-teserna. De ska fungera som rättesnöre för SFP, och många kritiker anser att svenskan får en alltför liten roll i teserna.

Hittills inga överraskningar bland personvalen
Det ser ut som om Ann-Maja Henriksson från Jakobstad och Christel Raunio från Borgå kommer att väljas till nya viceordförande på Svenska folkpartiets partidag som fortsätter imorgon. De är de enda personer som finns på förslag, förutom Nils Torvalds från Helsingfors som har meddelat att han ställer sig till förfogande för en period till.

Om Henriksson och Raunio väljs ersätter de Christel Liljeström och Anna Bertills som båda har meddelat att de avgår.

I sitt öppningstal hänvisade Wallin till de senaste månadernas hetsiga invandringsdebatt och kritiserade de partier som har gått in för en mer invandringskritisk linje.

- Vi hör och ser också seriösa aktörer i politiken köra med dubbla budskap i politiken. Man vågar tydligen inte överlåta alla napp i grummelpolitikens spinnfiskeri till Sannfinländarna, sade Wallin.
"Astrid, vi stöder dig"
Han lyfte också upp mordhoten mot migrationsminister Astrid Thors i vintras.

- Astrid Thors mordhotades för en politik som bottnar i rimligtvis gemensamma och högst självklara värderingar: medmänsklighet, solidaritet och tolerans. Astrid, vi stöder dig till hundra procent, sade Wallin.

Wallin valde att lyfta fram ett citat av ex-partiordföranden Ole Norrback från år 1995.

- Rasism kan inte motiveras med arbetslöshet, recession eller allmän frustration i samhället. Rasism kan inte motiveras, bara fördömas.
Karleby-frågan lyftes fram

Wallin tog också upp frågan om Mellersta Österbottens orientering.

- Orienteringsfrågan är mer än en språkfråga. Det naturliga sammanhanget för Karleby har alltid varit söder.

Ekonomin kommer att dominera
Enligt Wallin kommer de ekonomiska realiteterna att dominera agendan inför det förestående regeringsskiftet.

- Därför är det skäl för väljarna att se upp med sol- och vårare som försöker ge en falsk bild av läget, säger han.

SFP:s utgångspunkt är att beskattningen ska vara tillräcklig, begriplig, förutsägbar, sporrande och rättvis. Arbete och företagsamhet ska alltid löna sig, säger Wallin.

Enligt Wallin kommer historien att ge SFP rätt i viss frågor.

- Så var det med SFP:s miljöpolitik och så var det med vår starka nordiska, internationella och europeiska profil, som var uttalad långt innan många andra ens vågade viska "EG". Nu är det uppenbart att SFP ganska ensamma får gå i bräschen för tolerans och förståelse vad gäller invandrings- och solidaritetspolitiken, säger Wallin.

Kring 300 delegater har samlats för att delta i partidagen.


(Av Stefan Nordgren)

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten