Hoppa till huvudinnehåll

Mäkelä ny stadsdirektör i Esbo

Jukka Mäkelä
Jukka Mäkelä Bild: Erno Berger stadsdirektörer,Esbo,porträtt,jukka mäkelä

Jukka Mäkelä har valts till ny stadsdirektör för Esbo. Mäkelä valdes enhälligt och utan omröstning. Han tillträder posten i början av 2011. Mäkelä är för tillfället riksdagsledamot för Samlingspartiet och ordförande för stadsfullmäktige i Esbo.

Yle:s Thomas von Boguslavski analyserar situationen i Esbo: Jukka Mäkeläs största utmaningar kretsar kring Esbos ekonomi. Arbetslöshetsgraden är bara sex procent och stadens skuldbörda är fortfarande rimlig, men skatteintäkterna har rasat i och med lågkonjunkturen och det innebär nya nedskärningar. Samtidigt har Esbo flera stora byggprojekt på gång, bland dem metroförbindelsen med Helsingfors samt bostadsområdena Hista och Storåkern.

Få överraskningar, mera diplomati

Några stora politiska kursändringar är inte att vänta av Jukka Mäkelä. I likhet med den avgående stadsdirektören Marketta Kokkonen anser Mäkelä att Esbo ska förbli en självständig stad. Mäkelä har också flera gånger försvarat Esbos strama budgethållning. Däremot kan samarbetet över partigränserna bli smidigare.

- Han är en bra samarbetsvillig ledare. Jag känner honom från stadsstyrelsen så jag vet hur det fungerar, säger SDP:s fullmäktigeledamot Fredrik Almqvist.

- Han verkar välvilligt inställd i svenska frågor så jag tror att vi kan få ett mycket gott samarbete med honom, anser SFP:s gruppordförande Stig Kankkonen.

Arvet efter Kokkonen

Marketta Kokkonen hann sätta sin tydliga prägel på Esbo under sina 15 år som stadsdirektör. Tillsammans med sina samlingspartistiska kolleger i fullmäktige gav hon Esbo en liberal företagsvänlig image. Låga skatter och en stram budgethållning har varit högsta prioritet, på gott och ont. Staden har flera gånger risats för sin haltande basservice.

- Social- och hälsovården har hela tiden varit utsatt för sparåtgärder, konstaterar SDP:s Fredrik Almqvist.

- Stadens ledning kunde ha tänkt mera på dem som har det svårt, menar SFP:s Stig Kankkonen.

Också den svenska servicen har varit under press, men Esbos omkring 20 000 svenskspråkiga invånare kan ändå glädja sig åt flera nyligen genomförda skolprojekt, bland dem tillbyggnaden av Mattlidens skolcentrum och Lagstads skola.

Flera Esboanställda är innerligt trötta på de organisationsförändringar och effektiviseringar som Kokkonen har genomdrivit. Många minns också den farsartade försäljningen av stadens elverk, Esbo elektriska, som mot stadens vilja hamnade i Fortums ägo år 2005.

Esbo har under Kokkonens tid även kritiserats för att bromsa samarbetet inom huvudstadsregionen. Det pågående västmetrobygget fick vänta i flera år innan Esbo stadsfullmäktige motvilligt godkände projektet hösten 2006.


(Av Eva Blässar)

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen